Wat is het WordPress CMS?

Wat is een Content Management Systeem en waar gebruik je het voor? Wat zijn de voordelen ervan? En wat is het WordPress CMS? Zijn er ook andere Content Management Systemen, en zijn die beter of juist slechter dan WordPress? Het antwoord op die vragen vind je op deze pagina!

Wat is een Content Management Systeem?

Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Een Content Management Systeem beschikt over een controlepaneel waar iemand de website kan beheren en aanpassen naar wens, zonder kennis nodig te hebben van Hypertext Markup Language (HTML), Cascading Style Sheets (CSS) en programmeertalen. De beheerder van de website kan eenvoudig content toevoegen en verwijderen via het controlepaneel. Een ander woord is ook wel: Web content management systeem.

Wanneer is een Content Management Systeem belangrijk?

Voor websites waarvan de inhoud regelmatig geactualiseerd dient te worden, zoals nieuwswebsites die meerdere keren per dag een nieuw artikel plaatsen, is een Content Management Systeem heel handig. Degenen die de nieuwe content moeten schrijven kunnen deze dan zelf plaatsen, zonder dat zij technische kennis nodig hebben of contact hoeven op te nemen met de webmaster. Vanwege het feit dat sites met een Content Management zo makkelijk te updaten zijn, worden ze ook vaak gebruikt door bloggers.

Voordelen van een Content Management Systeem

WordPress CMS - Wat is een content management systeem - wordpress handleidingMet een CMS heb je de volledige controle over de inhoud van jouw website. Het maakt het heel eenvoudig om jouw website te updaten, wat aantrekkelijk is voor bezoekers – zij zien natuurlijk het liefst iets nieuws wanneer ze terugkomen op jouw website. En om de website te beheren is geen technische kennis vereist. Ook kunnen meerdere personen de inhoud van de website bijhouden en publiceren. Het is in het controlepaneel in te stellen wat de rechten van geregistreerde gebruikers zijn – jij kiest dus zelf wie wat wel en niet mag doen op jouw website.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een CMS is het feit dat je geld bespaart; omdat het beheren hiervan geen technische kennis vereist hoef je geen dure webdesigners of programmeurs in te huren om de website aan te passen. Je kunt alles gewoon zelf doen!

Minimale eisen voor een CMS

Om met een content management systeem te kunnen werken, heb je hosting nodig met voldoende schijfruimte, een domeinnaam, toegang tot databases (MySQL) en ondersteuning van een programmeertaal, meestal PHP of ASP.

Als jouw webhostingpakket deze vereisten bevat, kun jij een CMS installeren.

Wat is het WordPress CMS?

Het WordPress content management systeem is een voorbeeld van een content management systeem. Je kunt het dus gebruiken om een eigen WordPress website te maken. WordPress maakt gebruik van PHP en MySQL en is veruit het meest populaire CMS en meest gebruikt. Het is tevens open source: dat wil zeggen dat de broncode gratis beschikbaar is en door iedereen gebruikt, gedeeld en aangepast mag worden.

Waarom het WordPress CMS?

WordPress is natuurlijk niet het enige CMS dat er is. Er zijn ook andere platformen. Naast WordPress zijn Typo3, Magento, Yoomla, Drupal en SharePoint de meest bekende. Wij geven zelf echter de voorkeur aan het WordPress CMS. En we zijn de enigen niet! Maar liefst 30% van de top 10 miljoen websites zijn WordPress websites, en dat percentage wordt alleen maar groter. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het WordPress CMS biedt veel voordelen ten opzichte van andere content management systemen. Zo is het in WordPress bijvoorbeeld veel makkelijker om plugins te installeren dan bij Joomla. Het WordPress systeem vereist minder technische kennis dan Drupal. Bovendien is het WordPress systeem vele malen makkelijker in gebruik dan Typo3 en Magento, die beide een aardig grote leercurve hebben.

Ook niet onbelangrijk: WordPress heeft zonder twijfel de grootste community! De kans dat je online een antwoord op je vragen vind is dus veel groter.

Wie maken er gebruik van het WordPress CMS?

Werkelijk iedereen maakt gebruik van WordPress! Van zelfstandig ondernemers tot grote bedrijven en van bloggers tot fotografen die een portfolio online zetten. Met WordPress kun je alle soorten websites maken die je maar kunt bedenken. Je eigen blog, je eigen forum, je eigen social media platform, je eigen webwinkel… alles is mogelijk!

Alle WordPress handleidingen en levenslang gratis updates via WP HandleidingGeïnteresseerd in WordPress?

Ben je geïnteresseerd in WordPress en wil je meer weten over het meest gebruiksvriendelijke platform voor websites? Wil je WordPress gebruiken voor jouw website?

Bekijk dan onze WordPress handleidingen waarmee je binnen aanzienlijke tijd zelf een prachtige website bouwt.

 

3 reacties op “Wat is het WordPress CMS?”

  1. Goede middag,

    Hoe kan ik mijn cms updaten. Dit is nodig voor mijn website om te zetten naar php 7.
    Graag gedetaillerde informatie omdat mijn kennis beperkt is.

    Met vriendelijke groet,
    Dolf Peeters

    • Thijs Verhoeven schreef:

      Hi Dolf,

      Bedankt voor je vraag, je kunt je CMS gemakkelijk updaten met het stappenplan hieronder. Voordat je deze stappen onderneemt is het aan te raden om eerst een back-up van je website te maken.

      Ook kunnen wij dit voor je doen met het update pakket:
      https://www.wphandleiding.nl/product/wordpress-website-update-pakket/

      Stap 1.
      Login up je WordPress account. (Dit kun je doen door
      achter je webadres /wp-admin te zetten.)

      Stap 2.
      Aan de linkerkant van je scherm ziet je een donkere balk staan. Dit is het menu. Zoek nu in het menu naar “Updates” en klik hierop.

      Stap 3.
      Je ziet nu een knop staan om WordPress te installeren of up-te-daten.
      Als je op de knop drukt dan wordt de meest recente versie
      Van WordPress geïnstalleerd.

      Hopelijk helpt dit je verder. Heb je vragen dan kun je altijd contact met ons opnemen via info@wphandleiding.nl.

      Groetjes

      Max
      WP Handleiding

  2. Kamil schreef:

    Ik wist wel ongeveer wat een CMS was… Maar eigenlijk snap ik het nu pas echt. Ik wist niet eens dat WordPress een voorbeeld van CMS is.. Denk dat ik op deze site nog meer kan leren.

Geef een antwoord