Wat is een Content Management Systeem (CMS)

Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Een Content Management Systeem beschikt over een controlepaneel waar iemand de website kan beheren en aanpassen naar wens, zonder kennis nodig te hebben van Hypertext Markup Language (HTML), Cascading Style Sheets (CSS) en programmeertalen. De beheerder van de website kan eenvoudig content toevoegen en verwijderen via het controlepaneel.

Wanneer is een Content Management Systeem belangrijk?

Voor websites waarvan de inhoud regelmatig geactualiseerd dient te worden, zoals nieuwswebsites die meerdere keren per dag een nieuw artikel plaatsen, is een Content Management Systeem heel handig.

Voordelen van een Content Management Systeem

Wat is een content management systeem - wordpress handleidingMet een CMS heb je de volledige controle over de inhoud van jouw website. Het maakt het heel eenvoudig om jouw website te updaten, wat aantrekkelijk is voor bezoekers – zij zien natuurlijk het liefst iets nieuws wanneer ze terugkomen op jouw website. En om de website te beheren is geen technische kennis vereist. Ook kunnen meerdere personen de inhoud van de website bijhouden en publiceren. Het is in het controlepaneel in te stellen wat de rechten van geregistreerde gebruikers zijn – jij kiest dus zelf wie wat wel en niet mag doen op jouw website.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een CMS is het feit dat je geld bespaart; omdat het beheren van een CMS geen technische kennis vereist hoef je geen dure webdesigners of programmeurs in te huren om de website aan te passen.

Minimale eisen voor een CMS

Om met een content management systeem te kunnen werken, heb je hosting nodig met voldoende schijfruimte, een domeinnaam, toegang tot databases (MySQL) en ondersteuning van een programmeertaal, meestal PHP of ASP.

Als jouw webhostingpakket deze vereisten bevat, kun jij een CMS installeren.

Voorbeeld van een CMS

WordPress is een voorbeeld van een content management systeem. WordPress maakt gebruik van PHP en MySQL en is veruit het populairste CMS en eenvoudig in gebruik.

Alle WordPress handleidingen en levenslang gratis updates via WP HandleidingGeïnteresseerd in WordPress?

Ben je geïnteresseerd in WordPress en wil je meer weten over het meest gebruiksvriendelijke platform voor websites?

Bekijk dan onze WordPress handleidingen waarmee je binnen aanzienlijke tijd zelf een prachtige website bouwt.

 

2 reacties op “Wat is een Content Management Systeem (CMS)”

  1. […] allang wisten: WordPress is in 2016 wederom het populairste en dus ook het meest gebruikte CMS (Content Management Systeem) om websites mee te bouwen. Inmiddels draait meer dan een kwart van alle websites op […]

  2. Kamil schreef:

    Ik wist wel ongeveer wat een CMS was… Maar eigenlijk snap ik het nu pas echt. Ik wist niet eens dat WordPress een voorbeeld van CMS is.. Denk dat ik op deze site nog meer kan leren.

Geef een reactie