Wat is het verschil tussen een widget en een plugin?

WordPress ondersteunt het gebruik van widgets en plugins, maar wat is nu het verschil? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld en daarom behandelen we dit in de WordPress kennisbank van WP Handleiding.

Wat is het verschil tussen widgets en plugins in WordPress

Wat is een Widget?

Een WordPress Widget is een klein gedeelte met een specifieke functie. Widgets kunnen worden toegevoegd aan de zijbalk, ook wel bekend als een widget ready gedeelte op je WordPress website. Widgets kunnen eenvoudig worden versleept naar het gewenste gedeelte op de website. De beschikbare lijst met widgets kun je vinden door naar Weergave > Widgets te gaan in het WordPress menu (linkerkant van het scherm als je ingelogd bent).

Wat is een plugin?

Een plugin is een stukje software met een groep aan functionaliteiten die kunnen worden toegevoegd aan een WordPres website. Een plugin kan bestaande functionaliteiten uitbreiden of verbeteren en nieuwe functionaliteiten toevoegen.

Plugins zijn geprogrammeerd met de programmeertaal PHP, en er wordt vaak gezegd: “daar is wel een plugin voor te vinden”. Er zijn namelijk duizenden plugins beschikbaar voor WordPress, zowel gratis als betaalde plugins, gemaakt voor en door gebruikers van WordPress.

Met een plugin pas je de functionaliteit van je WordPress website aan zonder zelf ook maar enige kennis te hoeven hebben van een programmeertaal.

Een plugin installeer je, nadat je het bestand hebt gedownload, door de map van de plugin te uploaden naar de map wp-content/plugins op jouw server. Vervolgens activeer je de plugin in het Plugins gedeelte in je WordPress controlepaneel. Het is ook mogelijk om via het WordPress menu Plugins > Nieuwe plugins, plugins te zoeken, te installeren en te activeren.

Wat is het verschil tussen een WordPress widget en plugin?

Het korte antwoord op de vraag wat is het verschil tussen een widget en een plugin, is simpelweg het volgende: een widget is een plugin die je kunt verslepen naar de zijbalk van jouw website. Een plugin is een script dat je kunt downloaden, welke bestaande functionaliteiten verbetert of nieuwe functionaliteiten toevoegt.

Een plugin kan zowel van toepassing zijn op de front end (voorkant) als de back end (achterkant) van jouw WordPress website, waar een widget alleen invloed heeft op de front end van je website.

Lees alles over WordPress plugins

Nog meer te weten komen over WordPress plugins? Check dan ook onderstaande artikelen:

Zelf een prachtige website maken met WordPress?

Ben je van plan om zelf aan de slag te gaan met WordPress of ben je al met een eigen WordPress website bezig? Bekijk dan eens de WordPress handleidingen en leer binnen aanzienlijke tijd stap voor stap een prachtige website te maken.

4 reacties op “Wat is het verschil tussen een widget en een plugin?”

 1. joop luining schreef:

  sinds de site is vernieuwd ,begin september kunne we geen nieuwe bestanden [foto,s ] meer op de site invoegen . Kunt U ons de juiste handelingen toesturen ,want de vorige werkt niet meer .
  vr,groeten ,Joop Luining

 2. Jeroen H schreef:

  Widgets zijn echt super handig omdat je ze eenvoudig naar een andere plek op de website kunt slepen. Plugins zijn dan weer handig omdat je er geen programmeertalent voor hoeft te zijn. Afhankelijk van je wensen gebruik je de een of de ander (op mijn pagina zijn zowel widgets als plugins te vinden)

 3. Stijn schreef:

  Dacht altijd dat een widget een animatie op de website was en een plugin een functie die je toevoegt.. Het is dus iets totaal anders haha.

Geef een reactie