Welke plugins maken je WordPress site trager?

Welke plugins maken je WordPress site trager?

Als je opdrachtgevers klagen over een trage WordPress site, of je merkt dat je eigen site ineens erg langzaam laadt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Want elke seconde telt. Elke seconde dat je website er langer over doet om te laden, wordt de gebruikerservaring gecompromitteerd en kun je conversies verliezen. Laten we ervan uit gaan dat je alle afbeeldingen al geoptimaliseerd hebt, dat de pagina’s gecached zijn en dat je gebruik maakt van een goede WordPress host. Wat zou dan het probleem kunnen zijn? De kans is groot dat de lange laadtijd wordt veroorzaakt door één of meerdere WordPress plugins. Maar hoe achterhaal je welke plugins je WordPress site trager maken?

Welke plugins maken je WordPress site trager?

Stap 1: Draai een speed test

Er zijn verschillende gratis online speed testing tools te vinden. Pingdom is bijvoorbeeld een hele goede. Welke je ook kiest, zorg ervoor dat je steeds dezelfde gebruikt. Hoewel de meeste speed testing tools min of meer dezelfde resultaten opleveren, zijn er een aantal die andere data punten gebruiken, wat tot inconsistente resultaten kan leiden.

Maak na de speed test een screenshot van de resultaten. Zo kun je de voortgang van je site bijhouden terwijl je uitzoekt welke plugins je WordPress site trager maken.

Stap 2: Bevestig met WP Checkup

WP Checkup is een veelzijdige tool die niet alleen problemen met laadtijden detecteert, maar ook problemen op het gebied van beveiliging en SEO. Voor nu richten we ons echter alleen op het testen van de snelheid. Voer je domeinnaam in en draai de scan. Op de volgende pagina krijg je een algehele score te zien, en worden alle afzonderlijke problemen beschreven.

Zodra je hebt bevestigd dat je alle andere problemen hebt opgelost, check dan of WP Checkup geen specifieke plugins als oorzaak aanwijst. Dit kun je meestal onderaan het performance rapport terugvinden. Als er geen ernstige problemen gedetecteerd worden, is het tijd om verder te gaan met het handmatige testproces.

Stap 3: Maak een kopie van je site in een testomgeving

Voordat we verder gaan wil ik je aanraden om even een kopie van je live site te maken en verder te gaan in een testomgeving. Dit omdat we straks plugins gaan deactiveren. En aangezien bepaalde features van plugins afhankelijk zijn om te werken, is het slim om dit niet op je live site te doen. Bij het opzetten van de testomgeving moet je zorgen dat alles identiek is aan je live site, van de configuratie tot aan de plugins. Daarna kun je je test op de testomgeving draaien, de plugin identificeren die je WordPress site trager maakt, en actie ondernemen op de live site.

Stap 4: Bekijk de lijst met de traagste WordPress plugins

Nog één ding voor we verder gaan: Kijk eens naar onze lijst met de traagste WordPress plugins. Als jouw WordPress site een van deze plugins gebruikt, dan heb je misschien de boosdoener al gevonden! Dat neemt echter niet weg dat er ook andere plugins kunnen zijn die een negatieve impact hebben op de performance of een plugin conflict veroorzaken.

Stap 5: Deactiveer al je plugins

Ga in de admin van je test site naar het Plugins menu en deactiveer al je plugins. Open vervolgens je test site in een nieuwe browser (of een browser waar je de cache hebt geleegd) zodat je je geen rekening hoeft te houden met een gecachete pagina die de testresultaten verdraaid. Is je site nu sneller geworden? Zo ja, dan weet je dat het laadtijd probleem door een van je plugins veroorzaakt wordt.

Stap 6: Heractiveer je plugins één voor één

Nu gaan we achterhalen welke plugin (of plugins) je WordPress site trager maken. Heractiveer je plugins een voor een. Als je plugins hebt die op onze lijst met traagste WordPress plugins staan, begin daar dan mee. Zo niet, begin dan gewoon bovenaan je lijst met plugins.

Heractiveer de eerste plugin en open je test site. Laadt je site nog steeds zo snel als toen je alle plugins gedeactiveerd had? Zo ja, dan kun je deze plugin behouden.

Ga nu terug naar de admin en deactiveer de plugin weer. Herhaal dit voor de volgende plugin en werk zo de lijst af. Zorg dat je steeds maar één plugin geactiveerd hebt! Zodra je ontdekt hebt welke plugin je WordPress site trager maakt, is het tijd om actie te ondernemen op je live site.

Stap 7: Verwijder de langzame plugin

Omdat je de test in een testomgeving hebt uitgevoerd, hoef je op je live site alleen maar de trage plugin te verwijderen. Check daarna je live site om te bevestigen dat de performance is verbeterd.

Stap 8: Zoek naar een sneller alternatief

In sommige gevallen heb je geen alternatief nodig voor de plugin die je verwijderd hebt. Maar als het ging om een functionaliteit die belangrijk is voor je WordPress site, dan zul je een sneller alternatief moeten zoeken. In onze lijst met traagste WordPress plugins hebben we al suggesties voor alternatieven gedaan. Maar als de boosdoener niet op die lijst staat, dan zul je zelf op zoek moeten. Installeer de nieuwe plugin en configureer hem.

(Lees ook: Is die WordPress plugin veilig? 15 redenen om een plugin toch maar niet te downloaden)

Stap 9: Bevestig dat je site nu inderdaad sneller laadt

Ga weer terug naar dezelfde speed testing tool en draai de test nog een keer. De laadtijden en performance scores moeten nu aanzienlijk verbeterd zijn.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.