Met één klik een WordPress backup maken en terugzetten

Het maken van backups is een belangrijk onderdeel van het beheren van je WordPress websites. Een goed en efficiënt backup proces helpt je site veilig te houden. Wat er ook gebeurd, je hebt altijd een backup achter de hand om alles te herstellen. Het maken van backups kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar het ManageWP wordt het een stuk gemakkelijker!

ManageWP WordPress backups maken

ManageWP is een management systeem waarmee je je sites kunt beheren, en het maken van backups is daar een onderdeel van. In dit artikel vertellen we in het kort hoe je backups kunt maken van individuele sites, hoe je het backup proces kunt automatiseren, én hoe je de backups kunt terugzetten!

Backups maken van een individuele site

Klik in de sidebar op de naam van de website, en kies voor ‘Backup Now.’ Er zal een popup venster verschijnen, waar je je instellingen kunt configureren:

Backup type: hier kun je kiezen of je een backup wil maken van je hele site, of alleen van de database.

Number of backups to keep: je kunt 1 tot 30 backups maken.

Exclude files and folders: hier selecteer je eventuele bestanden en mappen waarvan je geen backup wilt maken.

Include folders: Als je andere mappen hebt behalve je WordPress mappen waar je een backup van wilt maken, kun je dat hier aangeven.

Less compression: deze optie kun je aanvinken als je sneller een backup van een bestand wil maken, met minder compressie.

Optimize database tables before backup: met deze optie kun je je database optimaliseren en ordenen voor je begint met het maken van een backup.

Als je tevreden bent met de instellingen, klik je op ‘Next.’

Vervolgens kun je aangeven op welke locatie je de backups wilt opslaan.

Keep backups on the site server: vink dit vakje aan als je je backups op je server wilt opslaan. Ze worden opgeslagen in wp-content/managewp/backups.

Choose external backup destination: als je dit vakje aanvinkt, krijgt je een lijst met verschillende opties om je backups op te slaan:

  • Amazon S3
  • Dropbox
  • Google Drive
  • FTP
  • SFTP
  • Email

Heb je alles ingesteld, dan klik je op ‘Create Backup.’

Automatisch backups van je WordPress website maken.

Wil je het maken van backups automatiseren met ManageWP, dan moet je er rekening mee houden dat dit alleen mogelijk is met het Professional en Business plan van ManageWP. Het instellen hiervan gaat vrijwel hetzelfde als bij het maken van backups van een individuele site, alleen moet je hierbij nog wat extra gegevens invoeren, zoals je tijdzone en het dagdeel waarop je wil dat je backup plaatsvindt.

WordPress Backup terugzetten

Er zijn twee manieren om je backups terug te zetten: via het ManageWP Dashboard of handmatig.

Via het ManageWP dashboard

Dit is de snelste en simpelste manier om een backup terug te zetten. Je krijgt een lijstje te zien van alle backups die je hebt gemaakt. Als er één op je server beschikbaar is, hoef je alleen maar op ‘Restore’ te klikken en je site wordt direct hersteld.

Handmatig backup terugzetten

Als de twee bovenstaande methodes falen, dan kun je altijd nog handmatig een backup terugzetten. Hiervoor zoek je eerst het backup bestand op; dit is een .zip bestand. Unzip het op een gemakkelijk te vinden locatie op je computer. Daarna load je eerst je MySQL database backup op. Vervolgens open je je FTP programma. Navigeer op je local site naar je backup bestand, en op je remote site naar je locatie van de website die je wilt herstellen. Selecteer alle WordPress bestanden en gebruik drag & drop om ze in de root van je remote site te plaatsen.

Lukt het nog steeds niet om een backup te herstellen, dan kun je altijd even contact opnemen met de helpdesk van ManageWP!

Geef een reactie