Zo kies je het perfecte WordPress thema

Zo kies je het perfecte WordPress thema

Heb je ooit een WordPress thema gedownload, om er tijdens het bouwen van je site achter te komen dat je het verkeerde thema hebt uitgekozen? Je bent de enige niet! Het perfecte WordPress thema uitkiezen is een beetje als een auto kopen. Het is makkelijk om je te laten afleiden door de schoonheid en het vermogen van een mooie tweezitter met een open dak, wanneer je eigenlijk gewoon een betrouwbare sedan met vijf zitplaatsen nodig hebt. In dit artikel geven we 6 tips voor het kiezen van het perfecte WordPress thema.

Tips voor het perfecte WordPress thema

#1. Weet wat je gaat bouwen

Maak nooit een definitieve keus voor een thema totdat je precies weet wat je gaat bouwen. Het is leuk om thema’s uit te zoeken, maar het plannen van website content is belangrijker. En dat vereist wat zelfdiscipline. Hou in gedachten dat design in de afwezigheid van content geen design is, maar slechts decoratie. Wil je een effectieve website bouwen, dan heeft content prioriteit. Definieer het doel van de website en leg de algemene structuur vast in een flowchart. Maak een overzicht van alle pagina’s die de site moet gaan bevatten en bepaal welke content er op elke pagina moet komen. Op die manier kun je vaststellen welke features je allemaal nodig hebt in een thema. Daarna kun je je gaan oriënteren op geschikte WordPress thema’s. Zoek naar thema’s die zijn ontworpen voor het soort website dat je gaat bouwen. Website zoals CodeCanyon.net zijn ideaal; daar heb je de mogelijkheid om thema’s te zoeken en te filteren op categorie (e-commerce, educatief, creatief, technologie, blog, etc.).

#2. Bepaal wat je zoekt

Er zijn prima gratis WordPress thema’s te vinden, zoals die van Anders Norén. Toch zijn er voldoende redenen om te investeren in een premium WordPress thema. Hoeveel je daar aan uit kunt geven, wordt natuurlijk grotendeels bepaald door het budget voor je project. Je hebt een aantal opties:

  • Een thema framework zoals Genesis of Thesis; voor als je behoefte hebt aan een ‘blanco’ template dat geschikt is om alle soorten websites mee te bouwen.
  • Een eenvoudig en algemeen thema dat je, afhankelijk van je wensen en behoeften, kunt uitbreiden met add-ons en plugins.
  • Een full-featured thema, speciaal ontwikkeld voor het type website dat je wilt bouwen. Dit soort thema’s werken vaak out-of-the-box en vereisen minimale aanpassingen.

#3. Negeer de demo content…

Thema ontwikkelaars, met name die van commerciële thema’s, willen hun thema in de demo zo visueel aantrekkelijk mogelijk maken én zoveel mogelijk features laten zien. En daarvoor kunnen ze zoveel content-elementen gebruiken als ze willen. Zij hebben niet de beperkingen die jij straks hebt, wanneer elk content-element een doel moet hebben. Dus wanneer je de demo van een thema bekijkt, probeer dan de content van die demo zoveel mogelijk te negeren. Wat je moet evalueren is in hoeverre het betreffende thema aansluit op jouw eisen.

#4. …maar let wel op de demo features

Hoewel je de demo content moet negeren, is het wel goed om te kijken naar de demo features. Heeft de demo features die jij nodig hebt? Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Navigatie-elementen (mega-menu’s, dropdowns, breadcrumbs);
  • Branding (ruimte voor logo’s en slogans);
  • Aanpassingsmogelijkheden (visuele editor, drag & drop).

#5. Check de performance

Snelheid en performance is bij veel thema’s een USP. Maar hoe snel een thema daadwerkelijk is, dat is altijd maar afwachten. Tenzij je een paar testjes uitvoert om de technische performance van verschillende thema’s te vergelijken! Zo kun je de demo sites van je thema’s door de Pingdom Website Speed Test of Google PageSpeed Insights halen. Let daarbij niet te veel op de laadtijden en paginagrootte, tenzij je echt alarmerende testresultaten te zien krijgt. Waar je wel naar kunt kijken zijn het aantal http verzoeken en de algemene performance. Als het thema dat je graag wilt op deze punten teleurstelt, betekent dat echter niet dat je het meteen moet laten vallen. Beschouw het maar als een seintje dat je een goede caching / minifying plugin zoals Hummingbird nodig hebt.

#6. Kijk onder de motorkap

Tot slot is het ook fijn om een idee te hebben van hoe het is om met het thema te werken. Als je bijvoorbeeld een thema met een visuele drag & drop editor op het oog hebt, kijk dan of je een live voorvertoning van de editor kunt vinden zodat je er een beetje mee kunt spelen. Als je van plan bent om custom CSS te schrijven om het thema aan te passen, kijk dan eens naar de CSS bestanden en hoe die zijn opgebouwd. Het is fijn als je vooraf al een beeld hebt van hoe moeilijk of makkelijk het zal zijn om het thema te bewerken.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.