Geoblocking binnenkort niet meer toegestaan in Europa

Geoblocking binnenkort niet meer toegestaan in Europa

Heb je een webshop die op WordPress draait? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de regels en wetten die op Europese webshops van toepassing zijn. Wist je dat geoblocking in de Europese Unie binnenkort niet meer is toegestaan? In dit artikel vertellen we wat geoblocking precies inhoudt, en wat de gevolgen van de nieuwe wetgeving voor Europese websites zijn. Dit artikel is niet specifiek gericht op WordPress, maar aangezien het een belangrijke wetgeving betreft wilden we er toch even aandacht aan besteden.

Wat is geoblocking?

Bij geoblocking wordt, op basis van de geografische locatie van de consument, de toegang tot een bepaalde online dienst ontzegd. De locatie wordt gecontroleerd aan de hand van het IP-adres van de gebruiker. Geoblocking wordt veelvuldig toegepast: maar liefst 68% van de aanbieders van digitale content past geoblocking toe. Geoblocking wordt gebruikt door aanbieders van online videostreaming diensten, zoals bijvoorbeeld Uitzending Gemist. In Nederland kun je hiermee je gemiste programma’s terugkijken, maar in andere landen doorgaans niet. Heb je op YouTube wel eens de melding gekregen dat een video in jouw land niet beschikbaar is? Dat is geoblocking! Is het je wel eens overkomen dat je vanuit Nederland bij een bepaalde webshop niets kon bestellen? Of dat je werd omgeleid naar een lokale webshop waar heel andere prijzen worden gehanteerd? Ook dat is geoblocking.

Discriminatie

Momenteel is het zo dat iedereen geoblocking kan toepassen. Er zijn dan ook een flink aantal WordPress plugins waarmee je met enkele muisklikken de toegang tot je site voor bezoekers uit specifieke landen kunt blokkeren. De Europese Commissie beschouwt dit als een vorm van discriminatie en wil ongerechtvaardigde geoblocking tussen EU-landen al een tijdje aanpakken. Eind november kwam de Europese Raad van Ministers tot een akkoord over de te nemen maatregelen.

“Wanneer je een winkel in een ander EU-land binnenloopt, vraagt de eigenaar je niet om je paspoort zodat hij de prijs kan veranderen of de aankoop kan weigeren op basis van waar je vandaan komt,” zei vice-president Andrus Ansip in een verklaring. “Toch gebeurt dit zo vaak in de online wereld, waar Europeanen de keuze niet krijgen om te kiezen vanaf welke website ze online willen kopen.”

Nieuwe wetgeving

De nieuwe wet is nog niet officieel van kracht, want de Europese Raad moet er nog over onderhandelen met het Europees Parlement en een speciaal aangewezen commissie. Maar zodra de onderhandelingen zijn afgerond, mogen webshops voor klanten uit andere EU-landen dus geen verschillende prijzen meer hanteren. Ook mogen ze dan geen bestellingen uit het buitenland weigeren, al komt er geen leverplicht aan landen waar de webwinkel niet actief is.

2017

Ansip wil in 2017 nog meer maatregelen doorvoeren. Behalve een verbod op ongerechtvaardigde geoblocking gaat hij roamingkosten afschaffen. Ook wil hij dat consumenten die in hun thuisland een abonnement hebben op bijvoorbeeld Netflix of Spotify ook toegang tot die diensten hebben als ze elders in de Europese Unie op vakantie zijn.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.