Gutenberg team adresseert zorgen om toegankelijkheid

Gutenberg team adresseert zorgen om toegankelijkheid

Het Gutenberg team heeft officieel gereageerd op de recente zorgen om toegankelijkheid van de nieuwe WordPress editor. Matias Ventura, de tech lead van het project, publiceerde een blogpost met voorbeelden van verbeteringen die het team heeft gemaakt op het gebied van toegankelijkheid.

Verbeteringen

In zijn blogpost onderstreept Ventura onder andere toetsenbord shortcuts, een hoge contrastmodus en een spraakfunctie die werkt met schermlezers.

“Er is veel werk en inspanning gestoken in het bouwen van de mechanismes die noodzakelijk zijn om de editor toegankelijk te maken voor een brede gebruikersgroep,” schreef Ventura. “Om een voorbeeld te geven, het is nu al mogelijk om de ‘demo post’ die bij de Gutenberg plugin komt na te maken met alleen het toetsenbord. Deze tools zijn op veel manieren beter en geavanceerder dan wat we in de huidige editor bieden.”

Hoewel er inmiddels 270 toegankelijkheid-specifieke tickets zijn gesloten, erkend Ventura dat er nog meer dan 90 open staan. “Het doel is om deze ervaring zo naadloos mogelijk te maken voor alle gebruikers.”

Zorgen om toegankelijkheid

De eerste reacties op Ventura’s blogpost ontkennen niet dat er werk is verricht op het gebied van toegankelijkheid, maar wijzen wel op de algehele complexiteit van Gutenberg die nog resteert. Deze zorgen om toegankelijkheid oplossen is wellicht niet zo eenvoudig als het aanpakken van geïsoleerde interacties in de editor.

“Ik ben bang dat veel van de hierboven genoemde dingen niet echt de toegankelijkheid verbeteren in de brede zin van het woord,” reageerde WordPress core contributor John James Jacoby op Ventura’s blogpost. “Ze maken een ingewikkelde gebruikersinterface nog ingewikkelder door met verborgen toetsenbord shortcuts te strooien die waarschijnlijk niet eens ontdekt worden door valide mensen, laatst staan door mensen met een gebrek aan beweeglijkheid in hun handen of vingers of ogen om ze te vinden/begrijpen/navigeren/ervaren.”

Met de micro-interacties zit het wel goed

Toegankelijkheidsspecialist Joe Dolson is het met Jacoby eens: “Hoewel de meeste individuele interacties effectief worden verwerkt, creëert de algehele complexiteit van het systeem een enorme barrière voor gebruikers die toetsenbord afhankelijk zijn of een schermlezer gebruiken.” Het komt erop neer dat het met de micro-interacties wel goed zit, maar niet met de macro-interacties. Dolson wil wel benadrukken dat het Gutenberg team er alles aan doet om de resterende toegankelijkheidsproblemen te verhelpen. “Er zijn veel kwesties die voorkomen hadden kunnen worden als er zes weken voor de releasedatum een React ontwikkelaar beschikbaar was geweest om te assisteren; maar dat betreffen kwesties die voortkomen uit onwetendheid, niet uit een gebrek aan medeleven,” schreef Dolson. “Ik weet niet waar Gutenberg zal staan bij de uitrol. Maar het toegankelijkheidteam en het Gutenberg team werken hard om de best mogelijke oplossingen te vinden.”

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.