Zo kies je de juiste WordPress hosting!

Zo kies je de juiste WordPress hosting!

Wil jij zelf een WordPress website maken? Dan is het belangrijk om je eerst goed te oriënteren op de mogelijkheden van WordPress hosting. In dit artikel vertellen we je waarom de juiste WordPress hosting zo belangrijk is en waar je op moet letten bij het vergelijken van webhosts.

Waarom is WordPress hosting zo belangrijk?

Voor de duidelijkheid: je webhost is degene die de server ter beschikking stelt waar alle bestanden van je WordPress website op bewaard worden. Oftewel, de thuisbasis van jouw website op het internet. Je webhost zorgt ervoor dat de hardware, firmware en software compatibel zijn, en zo geconfigureerd dat alles zo efficiënt mogelijk functioneert. Dit voorkomt dat je vroeger of later problemen krijgt met performance en downtime. Simpel gezegd: je webhost zorgt ervoor dat je website altijd bereikbaar blijft, ook wanneer je webverkeer toeneemt.

Wat zijn de vereisten voor WordPress hosting?

WordPress is gebaseerd op een lichtgewicht script en daardoor compatibel met de meeste goede webhosting bedrijven. De minimale vereisten waar een WordPress webhost aan moet voldoen zijn:

  • PHP versie 7.4 of nieuwer
  • MySQL versie 5.6 of nieuwer of MariaDB versie 10.1 of nieuwer.
  • HTTPS ondersteuning

In theorie zou dat betekenen dat bijna elke webhost wel prima is. Maar als het op webhosting aankomt, dan is er geen one-size-fits-all oplossing. De meest ideale webhost voor deze website is waarschijnlijk niet de beste voor jou. Je moet daarom voor jezelf op een rijtje zetten wat jij nodig hebt voor je website. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoeveel webverkeer verwacht je? Denk je dat dat webverkeer de komende maanden drastisch gaat toenemen?
  • Afhankelijk van je antwoord op de vorige vraag: wil je je hosting pakket kunnen upgraden wanneer dat nodig is?
  • Hoeveel support denk je nodig te hebben van je webhost?

Welke vormen van WordPress hosting zijn er?

Voordat je WordPress webhosts gaat vergelijken, is het goed om te weten uit welke vormen van WordPress hosting je kunt kiezen. Hieronder lichten we de verschillende vormen kort toe:

  • Shared hosting: Shared hosting is de meest gebruikte en de beste optie voor wie behoefte heeft aan goedkope webhosting. Bij deze vorm van hosting deel je de server (en dus ook het geheugen en de computercapaciteit van de server) met andere gebruikers. Een belangrijk voordeel van shared hosting is dat de kosten laag blijven, zowel voor jou als voor de hosting provider.Wat wel een nadeel kan zijn is dat het doorgaans generieke servers met beperkte middelen betreffen waar je relatief weinig controle over hebt. Als je op een gegeven moment enorme bezoekersaantallen krijgt, kan dan misschien problemen opleveren. Voor de meeste WordPress websites en webshops is shared hosting echter prima geschikt.
  • VPS hosting: VPS is een afkorting van Virtual Private Server. Bij deze vorm van hosting krijg je je eigen partitie op een server toegewezen, met een speciaal voor jou gereserveerde hoeveelheid geheugen en computercapaciteit.In tegenstelling tot bij shared hosting zal de performance van jouw website dus niet beïnvloed worden door eventuele piekbelastingen van andere gebruikers op de servers. Daarnaast krijg je doorgaans volledige root access tot de server, waardoor je zelf aanpassingen kan doen in het geval dat dat nodig is. Dit maakt VPS hosting zeer geschikt voor WordPress sites waarbij een relatief snelle groei geanticipeerd wordt.
  • Dedicated hosting: Dedicated hosting gaat nog een stapje verder dan VPS hosting; hierbij krijg je een fysieke server die volledig bestemd is voor het hosten van jouw website. Je kunt dus ook het volledige geheugen en de computercapaciteit van de server benutten, waardoor je consistent verzekerd bent van de best mogelijke performance en uptime. Dedicated hosting mag dan de meest aantrekkelijke optie lijken, je moet er wel het budget voor hebben. De kosten kunnen (afhankelijk van wat je nodig hebt) oplopen tot honderden euro’s per maand. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er behoorlijk wat kennis vereist is om alles goed te configureren. Dedicated hosting is daarom eigenlijk alleen weggelegd voor hele grote bedrijven en gevorderde webmasters die websites met grote bezoekersaantallen runnen.
  • Managed hosting: Managed WordPress hosting is een relatief nieuw concept dat erop gericht is om de technische aspecten van het runnen van een WordPress website zoveel mogelijk te automatiseren. Bij managed hosting profiteer je van server configuraties die speciaal voor WordPress zijn geoptimaliseerd. Dat betekent niet alleen one-click WordPress installaties, maar ook features zoals automatische backups en updates, WordPress beveiliging en de optie om backups terug te zetten in het geval dat er iets misgaat. De meeste managed hosting pakketten bieden ook de mogelijkheid om gemakkelijk te upgraden als je website snel groeit.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van webhosts?

Nu je weet welke vormen van WordPress hosting er zijn, kun je webhosts vergelijken. Een aantal belangrijke zaken om op te letten zijn:

  • Uptime: Als je een WordPress website gaat opzetten dan wil je er natuurlijk wel van verzekerd zijn dat deze altijd bereikbaar is. Een uptime van 99,9% is tegenwoordig de standaard, dus je hoeft zeker geen genoegen te nemen met minder. Hou er wel rekening mee dat sommige webhosts niet altijd eerlijk zijn. Als ze 100% uptime claimen, wat in feite onmogelijk is, dan is dat een rode vlag.
  • Schaalbaarheid: Een provider die gespecialiseerd is in WordPress hosten begrijpt dat websites groeien en biedt daar dan ook de ruimte voor. Kijk naar flexibele abonnementen die zonder problemen te upgraden zijn op het moment dat je daar behoefte aan hebt.
  • Veiligheid: Iedereen die zich bezighoudt met web development weet hoe belangrijk cyber security is. Een veilige website is deels natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid, maar je webhost speelt hier ook een rol in; er zijn namelijk ook veiligheidsmaatregelen die op server-niveau moeten worden uitgevoerd. Een veilige WordPress webhost biedt in elk geval een firewall of Distributed Denial of Service (DDoS) bescherming, hulp bij het opzetten van SSL-certificaten en geautomatiseerde backup oplossingen.
  • Support: Je zou verwachten dat een provider die zich specialiseert in WordPress hosting, ook medewerkers in dienst heeft die ervaring hebben met WordPress. Dit is helaas niet altijd het geval, dus zoek van tevoren goed uit wat je op het gebied van support mag verwachten. Een webhost die je kan helpen als je ergens niet uitkomt is echt geen overbodige luxe! Kijk ook naar de mogelijkheden om contact op te nemen. Als je behalve via mail ook telefonisch of via live chat contact kunt opnemen, is dat meestal wel een goed teken.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er aardig wat dingen om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar goede webhost voor je WordPress website. Het belangrijkste om in je achterhoofd te houden is dat je WordPress hosting moet aansluiten op jouw specifieke wensen en behoeften. Neem vooral de tijd om verschillende hosting providers en pakketten te vergelijken – de juiste keuze kan je veel geld, tijd én frustraties besparen!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.