Vorige week zagen we dat, in vergelijk met Wix, WordPress een flexibel CMS met mogelijkheden tot conversie is. Dit keer staat WordPress naast Joomla!, een CMS waarin op SEO-gebied ook te werken is. Het verschil zit vooral in de uitgangspunten.
Gelijke start in WordPress versus Joomla!
Om het verschil te zien, moet je eerst kijken hoe gelijk ze zijn (vrij naar rugnummer 14).
Beide CMS’en:
- zijn ‘open source’
- gebruiken MySQL als open source managementsysteem
- zijn geschreven in PHP
- draaien mede op open source software
- gebruiken thema’s/templates en plug-ins/extensies
Denk bij WordPress versus Joomla! aan een schaakpartij waarbij dus aanvankelijk alle stukken gelijk verdeeld zijn. Spelers WordPress en Joomla! zijn niet de kleinsten. Op WordPress manoeuvreert wereldwijd bijna een kwart van de bouwers en Joomla! staat op een stevige tweede plaats.
WordPress versus Joomla! wordt daardoor zeker geen herdersmatje.
Verrassende openingszet
We kijken nog even naar de bovengenoemde punten. Het laatste punt is niet alleen een overeenkomst, maar ook de inleiding tot een groot verschil. WordPress staat bekend als het platform met bijna oneindig veel mogelijkheden. Het aantal thema’s is groot. Het aantal plug-ins is nog groter en je kunt gratis of betaald elke website van vorm en inhoud voorzien.
Joomla! hanteert hierin ongeveer hetzelfde idee. Alleen zijn de templates en extensies iets lastiger te verkrijgen.
Het verschil begint met die verrassende openingszet, het installeren.
Met betrekking tot WordPress wordt gesproken over ‘The famous 5 Minutes Install’, maar er kan beter iets meer tijd voor kan worden uitgetrokken. Afijn, deze Sneak Preview laat zien dat iets meer tijd spenderen aan de installatie, een stuk meer feeling voor WordPress oplevert. Feeling die je later qua tijd dik terugverdient.
vs.
Bij Joomla! gebeurt het installeren vrijwel gelijk als bij WordPress. Het resultaat ziet er alleen een stuk ingewikkelder uit, en dat schrikt af. Is het CMS binnengehaald dan kost het flink wat inzet om wat feeling te krijgen. Het aantal menu’s waarin te kiezen valt is groot en alles oogt niet zo eenvoudiger en logisch als in WordPress.
De helpende hand bij CMS’en
Zijn de spelers WordPress en Joomla! niet de kleinsten, hun toeschouwers zijn per definitie iets kleiner. Anders gezegd, gebruikers van deze CMS’en hebben vaak hulp nodig en hierin verschillen WordPress en Joomla! Vraag bijvoorbeeld aan Google ‘Hulp bij WordPress’ en je krijgt 417.000 resultaten en na ‘Hulp bij Joomla!’ zie je 196.000 resultaten. Maar oké, zo’n test is wel een soort van herdersmatje.
Punt is dat hulp voor WordPress-gebruikers ruim voorhanden is. Naast ‘onze’ handleidingen wemelt het van de fora en daar doet WordPress.org zelf ook graag aan mee. Zonder weer de cijfers van Google te presenteren, is te stellen dat het bij Joomla! iets minder is, maar hulp is er wel.
Die hulp is bijvoorbeeld nodig bij het optimaliseren van de website. Daar is feeling voor Joomla! nodig, maar ook voor die hulp moet je soms even gaan zitten. Hulp bij SEO-instellingen voor zoekmachinevriendelijke URL’s: ‘Wijzig, aangezien een onjuist ingesteld .htaccess bestand makkelijk grote serverfouten kan veroorzaken, het .htaccess bestand niet tenzij u begrijpt hoe het werkt.’
Schaakmat?
We zouden graag zeggen dat WordPress versus Joomla! in een klinkklare overwinning voor WordPress is geëindigd, maar we houden het op ‘winnaar na een lange partij’. Waarom? Omdat de bewegingsvrijheid in WordPress groter is: dit CMS is goed te hanteren zonder aanleg webmaster te worden. In uitgangspunten is WordPress voor iedereen en Joomla! voor gebruikers met enige technische kennis.
Als zoekmachinemarketing specialist helpt Robert Didier websites aan bezoekers. Bezoekers die tot actie overgaan. Hij schrijft hoe ‘Content is King’ binnen WordPress een streven is dat lezers oplevert.
Dag Robert
Ik kreeg het verzoek van iemand om diens WP site Offline te zetten, wat een gedoe. htaccess aanpassen of een plugin.
Joomla – Algemene instellingen – simpel een keuze optie.
Om toch nog wat frustratie van zo’n moment en zo’n simpele standaard oplossing dat is wat ik wel vaker mis in WP
Groet, Jan
Dag Jan,
Nou, je geeft het zelf al aan: de plug-in. Zeker als het gaat om tijdelijk offline zetten, is een plug-in handig. Je kan dan een onderhoudpagina maken die bestaande en nieuwe bezoekers niet afschrikt. Afijn, lees dit.
M.v.g. Robert
Blijkbaar lastig om te herkennen, ik was voornemens er een plaatje bij te doen ,maar die optie mis ik.
Eigenlijk heel simpel, boven Dashboard staat de naam van je site en daaronder “site bekijken” die optie wordt geopend op de bestaande pagina en niet op een nieuwe pagina.
Groet, Jan
Dag Jan,
Ah, hebbes. Blijkbaar weer een kwestie van voorkeur. Ten eerste: wat is het nut om vanaf twee plekken naar de nieuwe pagina kunnen kijken? Ten tweede: als je graag een nieuwe pagina wilt, doet de rechtermuisknop wonderen.
M.v.g. Robert
Ik mis een WP een aantal, naar mijn idee eenvoudige voorzieningen, de Joomla wel heeft. o.a. “site bekijken” wordt in Joomla in een nieuwe pagina geopend, wel zo makkelijk. Media – vanuit backend kun je in Joomla subdirectory’s maken, in WP is dit zeer onoverzichtelijk, Menu-items en Pagina’s zijn eenvoudig aan of uit te vinken, dus die hoef je niet direct te verwijderen of te openen en op Concept te zetten. Elk menu-item kan ik toewijzen aan een beschikbaar template, het Kunena component voor Forums vind ik aanzienlijk beter dan de mogelijkheden in WP …… e.e.a heeft te maken met de oorsprong wat men wilde bereiken en dat ligt tussen Joomla en WP verschillend. Ik ben ooit begonnen met Joomla en werk inmiddels ook met WP, om Joomla te kwalificeren als moeilijker? Ik herken dat niet.
Jan
Dag Jan,
Wat ook blijkt uit jouw reactie ontlopen Joomla! en WordPress elkaar weinig. Veel hangt af van persoonlijke voorkeuren. Zelf vond ik het starten met Joomla! niet zo mensvriendelijk en pagina’s vrij vaak opslaan i.p.v. aanvinken vind ik wel prettig (lees: veilig). Kunena is inderdaad een handige module, die heb je. Dat van ‘site bekijken’ snap ik even niet; dat is toch wat bij WordPress heet ‘Wijzigingen bekijken’?
M.v.g., Robert
Klopt maar dat je met wijzigingen bekijken vanuit pagina’s de wijziging kunt bekijken en die wordt geopend in een nieuwe pagina. Voor mij de vraag waarom dan geen nieuwe pagina als vanuit het dashboard kiest voor Site bekijken.
Dag Jan,
Jouw vraag is mij niet geheel duidelijk. Met Dashboard bedoel je de pagina Bewerken, neem ik aan, en na klikken op ‘Wijzigingen bekijken’ krijg je toch een nieuwe pagina?
M.v.g., Robert