Hoe installeer ik een WordPress thema?

Heb je een geschikt WordPress thema voor je WordPress site gevonden? Dan moet je deze eerst downloaden. Vervolgens kun je het thema installeren:

 • Ga naar Weergave > Thema’s > Nieuwe toevoegen > Thema uploaden.
 • Upload het ZIP bestand met je thema naar WordPress door het bestand te selecteren
 • Klik op de ‘Activeren’ knop om het WordPress thema actief te maken.

WordPress thema installeren

Wat te doen na het installeren van een WordPress thema

Het eerste dat je moet voordat je begint met het aanpassen van je thema is een ‘child’ thema aanmaken. Een child thema is simpelweg een thema dat de stijl en functionaliteit van het oorspronkelijke thema – het parent thema – ‘erft.’

Door een child thema aan te maken kun je alles aanpassen zonder dat de oorspronkelijke template veranderd. Dit is slim omdat als je ooit het parent thema update, al je aanpassingen verloren zullen gaan. En dan zou je dus weer opnieuw moeten beginnen… Child thema’s daarentegen worden bij updates buiten beschouwing gelaten. Kortom: altijd eerst een child thema aanmaken!

Het enige dat je daarvoor hoeft je doen is een mapje aanmaken met de naam van je child theme. Het is raadzaam om dan gewoon de naam van het parent thema ervoor te zetten: dus stel het thema dat je hebt geïnstalleerd heet Revolve, dan noem je de map ‘revolve-child.’

Vervolgens open je een teksteditor. Daarin zet je de volgende code:

/* Thema Naam: Mijn Child Thema Thema URI: http://mijnwebsite.nl/ Beschrijving: Dit is een custom child thema. Auteur: Mijn naam Author URI: http://mijnwebsite.nl/ Template: Revolve Versie: 0.1 */

@import url("../revolve/style.css");

Dit bestand sla je in het mapje op als ‘style.css.’ Let op dat je de voorbeeldnamen wel aanpast! Daarna kun je het bestand uploaden.  Als je moeite hebt met het child thema kun je altijd terecht op deze pagina. Is het eenmaal gelukt, dan kun je zorgeloos aanpassen wat je wilt!

Meer weten over WordPress thema’s?

Leer alles over WordPress thema’s op de volgende pagina’s:

Wat is een WordPress thema? | Wat is het verschil tussen gratis en premium WordPress thema’s? | Waar vind ik WordPress thema’s? | Hoe installeer ik een WordPress thema?

Nog meer weten over WordPress?

In de WordPress handleidingen leggen wij stap voor stap uit hoe je zelf een prachtige WordPress website bouwt en deze ook nog eens supersnel maakt met behulp van de WordPress Optimalisatie handleiding. Wil je een echte kenner worden van WordPress? Start dan met de WordPress handleidingen.

3 reacties op “Hoe installeer ik een WordPress thema?”

 1. janet zegt:

  Hallo, Via strato kan ik wordpress gebruiken en nu wil ik het thema Divi gaan gebruiken. Het betreffen twee files… bij het uploaden accepteert hij telkens maar 1 file om te uploaden. Als ik ze toch na elkaar upload maakt wordpress er dan toch 1 bestand van ? waarschijnlijk doe ik iets verkeerd. Toen ik divi eerder installeerde deed de live viewer het niet namelijk. Graag uw reactie!
  Met vr.gr., janet

  • Dag Janet,

   Als het goed is heb je een ZIP bestand van het thema ontvangen toch? Het kan zo zijn dat je er twee hebt en dan heeft 1 van de 2 vaak de toevoeging “child” in de naam.

   Zo ja, dan eerst de ZIP uploaden zonder Child in de naam en daarna de anderen. De Child moet je dan activeren.

   Lukt dit?
   Groet
   Thijs

 2. Leon Zomers zegt:

  Super duidelijk verhaal (Y).

Geef een reactie

CAPTCHA