Wat is WordPress?

WordPress is een online, open source platform dat fungeert als blogging tool en content management systeem (CMS). Het is één van de meest makkelijke en krachtige platformen die er zijn. In 2013 draaide al liefst 60 miljoen websites op WordPress, wat het tot het populairste platform op het internet maakt. Als je benieuwd bent naar welke bekende sites allemaal van WordPress gebruik maken, dan kun je een kijkje nemen op de WordPress Site Showcase.

Ondertussen is de groei doorgegaan. Een aantal leuke feiten:

Hoe is WordPress ontstaan?

De allereerste versie van WordPress is ontstaan uit haar voorloper b2 – cafelog en werd gelanceerd als WordPress 0.7. Op dat moment was WordPress nog volledig een platform voor bloggers. En het zag er een stuk minder gebruiksvriendelijk uit dan hedendaags. veel elementen zijn echter behouden gebleven en zie je in de huidige versies nog steeds terugkomen.

Wat is WordPress - Eerste versie van WordPress

Ontwikkeling in de loop der jaren

WordPress heeft zeker niet stil gezeten sinds de lancering op 27 mei 2003. Het is van een specifiek platform voor bloggers uitgegroeid tot een multifunctioneel platform waarop zowel blogs als websites en webshops gebouwd kunnen worden. Het platform heeft een enorme groei gemaakt en dit is mede gekomen door het vernieuwende karakter van het platform en de enorme hoeveelheid aan updates die er in de afgelopen jaren zijn geweest.

Hierdoor is WordPress in 2014 verreweg het meest gebruikte platform voor het bouwen van websites. Met een marktaandeel van meer dan 15% hebben ze de markt van webdesigners overgenomen en is het voor veel mensen eindelijk mogelijk geworden om zelf een prachtige website te bouwen.

Wie maakt WordPress?

WordPress is in 2003 begonnen door twee personen: Matt Mullenweg en Mike Little. Het was een zogeheten “fork” van b2/cafelog, wat destijds een populair content systeem was voor blogs. De ontwikkelaar van b2/cafelog verdween opeens, waardoor heel veel website plotseling geen updates meer kregen. Mullenweg en Little stelde toen  voor om op basis van b2/cafelog een nieuw systeem te bouwen voor de community. Dit is de start van WordPress

Inmiddels werken er wereldwijd honderden developers tegelijk in de community. Het is dus allang niet meer zo dat twee mensen aan het systeem werken. Overal ter wereld besteden mensen tijd aan het verbeteren van de code of het maken van plugins met extra functionaliteit. Je kunt op veel verschillende manieren bijdragen aan WordPress. De gedachte hierachter is dat we er op die manier voor kunnen zorgen dat WordPress populair is én blijft. Het directe gevolg daarvan is dat je meer geld kunt verdienen aan WordPress. Hoewel mensen en bedrijven die aan WordPress bijdragen niet betaald krijgen, levert het ze dus wel degelijk iets op!

 

Meer informatie

Wil je meer weten? Lees dan onze andere artikelen over WordPress:

Wat is WordPress? | Wat is WordPress.com? | Wat is WordPress.org? | Voor welke WordPress moet ik kiezen? | Waar host ik mijn WordPress website? | Waar vind ik WordPress hulp?

Geïnteresseerd in WordPress?

Ben je geïnteresseerd in WordPress en wil je meer weten over het meest gebruiksvriendelijke platform voor websites? Bekijk dan eens een van onze WordPress handleidingen waarmee je binnen aanzienlijke tijd zelf een prachtige website bouwt.

 

Eén reactie op “Wat is WordPress?”

  1. Ricardo schreef:

    Leuk om eens iets over de geschiedenis van WordPress te lezen, dit wist ik allemaal echt niet.

Geef een reactie