WordPress en PHP 8: dit moet je weten

WordPress en PHP 8: dit moet je weten

Vandaag is de officiële release van PHP 8.0. PHP is de programmeertaal die WordPress sites aandrijft. Deze nieuwste versie biedt handige nieuwe features en verbeteringen die op de lange termijn ook de veiligheid en performance van onze sites zullen verbeteren. In dit artikel vertellen we wat je moet weten over WordPress en PHP 8. Geen super technisch verhaal, we proberen het zo begrijpelijk mogelijk te houden voor iedereen!

Dit moet je weten over WordPress en PHP 8

Lees ook: Wat is PHP in WordPress?

Moet ik meteen upgraden?

Nee. De volgende grote update van WordPress, versie 5.6, zou ‘beta-compatibel met PHP 8’ zijn. Dat betekent dat de meeste WordPress core functionaliteit zou moeten werken, maar dat er nog een tijdje onvoorziene bugs zouden kunnen opduiken. WordPress draait nu eenmaal niet volledig op zichzelf; vrijwel alle sites zijn afhankelijk van minimaal één thema en meerdere plugins om te kunnen functioneren zoals dat gewenst is. En een groot aantal WordPress plugins en thema’s zal niet meteen compatibel zijn met PHP 8. De plugins en thema’s die geen fatale foutmeldingen geven bij normaal gebruik, kunnen nog steeds enige tijd onverwacht gedrag vertonen.

Wat voor problemen zou ik kunnen verwachten als ik toch nu al wil upgraden?

Je zou kunnen stellen dat alle PHP versies die aan PHP 8 vooraf zijn gegaan, behoorlijk fouttolerant zijn. Ze doen hun best om ervoor te zorgen dat de code blijft draaien, zelfs als er kleine fouten in zitten. PHP 8 is echter veel strenger dan voorgaande PHP versies. Veel ingebouwde functies zijn nu kieskeuriger met betrekking tot de input die ze accepteren. Daarnaast is PHP 8 zelf veel strikter als het aankomt hoe die input aan functies wordt doorgegeven. Fouten die voorheen resulteerden in meldingen, zullen in PHP 8 resulteren in waarschuwingen. En fouten die voorheen resulteerden in waarschuwingen, zullen in PHP 8 resulteren in foutmeldingen. Met andere woorden, PHP 8 is aanzienlijk minder tolerant dan de PHP versies die we gewend zijn. 

Lees ook: Hoe kun je controleren op welke PHP versie je WordPress site draait?

Hoe zit het met de performance van PHP 8?

Uiteindelijk is het de bedoeling dat PHP 8 de performance van WordPress sites aanzienlijk moet gaan verbeteren. Een van de features op dit gebied waar we naar uitkijken is JIT, of ‘Just in Time’ compilatie. Wat dat precies inhoud is vrij technisch, maar het komt neer op het volgende: PHP is een geïnterpreteerde taal, wat wil zeggen dat het terwijl het draait vertaald wordt naar ‘machine code’. JIT houdt bij welke code frequent gebruikt wordt en streeft ernaar om de vertaling naar machine code te optimaliseren, zodat deze hergebruikt kan worden. Dit kan voor specifieke functionaliteiten resulteren in een enorme performance verbetering!

Het zal echter nog wel even duren voordat we in WordPress echt de vruchten kunnen plukken van deze feature. Dit omdat het toepassen van PHP 8 in WordPress plugins en thema’s in veel gevallen de achterwaartse compatibiliteit met oudere PHP versies (die op de meeste WordPress sites nog gebruikt worden) zou ‘breken’. 

Hoe lang hebben ontwikkelaars de tijd om te upgraden?

Elke PHP versie heeft een levenscyclus van 2 jaar waarin bugs worden gerepareerd, plus nog een extra jaar waarin veiligheidskwesties gepatched worden. PHP 7.4 bijvoorbeeld, werd uitgerold in november 2019. Dit is de laatste versie van PHP 7, wat betekent dat er tot november 2021 kan worden gewerkt aan het repareren van bugs en dat veiligheidskwesties kunnen worden gepatched tot november 2022. Op dat moment bereikt PHP 7 zijn ‘End of Life’. Dat is dus ook het moment dat alle PHP code compatibel moet zijn met PHP 8.0. Is dat niet het geval, dan riskeer je dat je vast komt te zitten aan een mogelijk kwetsbare PHP versie.

Tot slot

De overgang naar PHP 8 is een van de meest impactvolle veranderingen die PHP ooit heeft gekend. Op de korte termijn zullen WordPress website eigenaren en ontwikkelaars flink aan de slag moeten. Maar op de lange termijn zal het het waard zijn! Als WordPress website eigenaar kun je alvast beginnen met simpelweg in de gaten te houden welke van je plugins en thema’s getest worden op PHP 8 compatibiliteit. Mocht je constateren dat er niet of nauwelijks updates meer worden uitgerold en dat er geen aandacht wordt besteed aan PHP 8 compatibiliteit, dan is het slim om alvast op zoek gaan naar alternatieven door de betreffende plugins en thema’s.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.