Gratis plugins om je WordPress website sneller te maken

Gratis plugins om je WordPress website sneller te maken

Internetgebruikers zijn ongeduldig. Schijnbaar kleine vertragingen in je website kunnen een enorme impact hebben op de ervaringen van je gebruikers. Bij eCommerce sites bijvoorbeeld, kan een vertraging van slechts drie seconden al resulteren in een abandonment rate van 40%! Je gebruikers willen simpelweg niet wachten. Duurt het te lang, dan klikken ze weg, en gaan ze wel naar een andere website. Kortom: een trage website helpt zichzelf om zeep. Een snelle, efficiënte website is dus essentieel als je succesvol wilt zijn in de huidige competitieve online omgeving.

WordPress optimalisatie

Als je benieuwd bent naar de huidige laadtijd van je website kun je Pingdom gebruiken om te kijken hoe je ervoor staat.

Om je te helpen om je WordPress site sneller te maken, hebben we 6 handige (en gratis!) WordPress plugins voor je op een rijtje gezet. Voor professionele en stap voor stap uitleg verwijzen we je graag naar de WordPress Optimalisatie handleiding.

Caching plugin: W3 Total Cache

Een caching plugin zorgt dat je een statische versie van je website op je server kunt opslaan. Dit scheelt een hoop laadtijd en zorgt dat je site een stuk sneller wordt. De ontwikkelaars van W3 Total Cache beloven zelfs een tienvoudige verbetering van de algemene performance van je website! Zorg ervoor dat je een backup hebt gemaakt voordat je deze plugin installeert! Dit kan met ManageWP en hier leggen we uit hoe je een backup maakt en terugzet.

Afbeeldingsformaat plugin: WP Smush.it

Als de afbeeldingen op je website te groot zijn, zal je website ongetwijfeld trager worden. Die afbeeldingen moeten namelijk elke keer opnieuw geladen worden. Zonde! De WP Smush.it plugin comprimeert automatisch elke afbeelding die je upload. Al je .jpg bestanden worden gestript van hun metadata, en de ongebruikte kleuren van geïndexeerde afbeeldingen worden verwijderd. Dit resulteert is een kleiner bestandsformaat, een snellere laadtijd en geen zichtbaar verlies van de kwaliteit van je afbeeldingen.

Database plugin: WP-Optimize

Alle content op je website (je teksten, je pagina’s, je afbeeldingen, de comments, enzovoorts) worden opgeslagen in je WordPress database. Elke keer dat een gebruiker bijvoorbeeld een blogpost wil lezen, moet die blogpost uit de database worden opgehaald. Hoe meer troep je in je database hebt staan, hoe trager deze zal werken. Alle revisies en auto-saves nemen ook behoorlijk wat ruimte in. Met de WP-Optimize plugin kun je je database schoon houden. Zo kun je overbodige blogpost revisies die je niet meer nodig hebt verwijderen, evenals spam comments en andere ongewenste content. Een groot voordeel van deze plugin is dat hij je informeert over je huidige database formaat en een indicatie geeft van hoeveel ruimte je kunt vrijmaken.

Lazy Load plugin: BJ Lazy Load

Een WordPress pagina is standaard ingesteld om alle content in een keer te laden. Maar als je bijvoorbeeld een pagina hebt met veel afbeeldingen, zal dit je laadtijd aanzienlijk vertragen. De BJ Lazy Load plugin verbetert de laadtijd van je website door middel van lazy loading. Dit houdt in dat er prioriteiten worden gesteld: eerst wordt alle content geladen die je bezoekers als eerste zien; de content aan de bovenzijde van de pagina dus. In plaats van direct alle afbeeldingen te downloaden, maakt de plugin gebruik van placeholders. Pas zodra de afbeeldingen zichtbaar worden in de browser van de bezoeker (wanneer hij/zij naar beneden scrollt) worden de placeholders vervangen door de daadwerkelijke afbeeldingen.

Social Media Plugin: Dig Dig

Social media plugins kunnen de laadtijd van je site erg vertragen. Dat komt omdat voor elke Facebook, Tumblr of Twitter button die je op je site hebt, je server een extra HTTP query moet draaien. Hoe meer buttons, hoe trager je site. De Dig Dig plugin maakt gebruik van lazy loading om dit probleem op te lossen. Er worden social button placeholders weergegeven in plaats van de ‘echte’ buttons. Dit vereist geen extra queries van je server, en je bezoekers zien het verschil niet. Pas wanneer een bezoeker over een button heen hovert zal de echte button laden.

Plugins organiseren: Plugin organizer

Een trage laadtijd kan ook te wijten zijn aan het feit dat je teveel plugins hebt. Maar in de meeste gevallen heb je die plugins ook echt nodig, dus ze verwijderen is geen optie. Wat je je wel zou kunnen afvragen is of je een specifieke plugin ook echt op elke pagina nodig hebt. WordPress is standaard ingesteld om alle actieve plugins op elke pagina te laden, of je ze nu op die pagina gebruikt of niet. Maar als een bezoeker bijvoorbeeld één van je blogposts wil lezen, hoeft Contact Form 7 hiervoor niet te laden. Met de Plugin Organizer plugin kun je, door middel van een simpel aanvink systeem, WordPress vertellen welke plugins je wil dat er op elke pagina laden. Zo worden alleen de plugins die je op de betreffende pagina nodig hebt geladen. Daarnaast kun je ook de volgorde waarin die plugins laden bepalen. En dat zal de snelheid van je website zeker ten goede komen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.