Maak je WordPress website sneller met de W3 Total Cache plugin

Maak je WordPress website sneller met de W3 Total Cache plugin

Ben je ontevreden over de performance van je WordPress-website, dan is het een goed idee om eens te kijken naar de caching-mogelijkheden binnen het WordPress-platform. Met een caching-plugin zorg je ervoor dat je website sneller laadt en de webserver minder snel overbelast wordt bij veel bezoekers op je website. Sommige caching-plugins kunnen er tevens voor zorgen dat de laadtijd van een website drastisch wordt verlaagd, wat tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de SEO-optimalisatie van je website is. De laadtijd kan zelfs van invloed zijn op je Google zoekmachine-ranking, het is dus zeker de moeite waard je te verdiepen in plugins welke je website sneller bij de bezoeker kunnen brengen.

W3 Total Cache plugin

De W3 Total Cache plugin

Er zijn verschillende caching-plugins verkrijgbaar (zoals WP Super Cache), in dit bericht behandelen we specifiek de W3 Total Cache plugin. Onder de basisopties van deze plugin vinden we het gebruik van disk en browser cache en Minify om JavaScript en CSS-code te comprimeren. Geavanceerde opties zoals het instellen van een CDN behoren echter ook tot de mogelijkheden. Daarmee onderscheidt W3 Total Cache zich van de meeste andere caching plugins.

Als je begint met de configuratie van de plugin is het belangrijk dat je begrijpt welke opties je aan zet. Maak je gebruik van de optie om alle caching types in één keer aan te zetten, dan wordt je getrakteerd op de melding dat er geen juiste configuratie-opties zijn opgegeven voor o.a. MaxCDN (Content Delivery Network) en New Relic (software monitoring). Wil je wèl aan de slag met een CDN, dan kan dat uiteraard geconfigureerd worden als je bij de betreffende provider een account hebt aangemaakt. Specifiek voor MaxCND wordt er een link getoond waarbij je 25% korting krijgt bij het afsluiten van een contract. Overigens zijn er buiten MaxCDN nog legio opties voor het instellen van een CDN-provider, ook andere powerhouse CDN-providers als Akamai en Amazon Cloudfront worden ondersteund.

Afhankelijk van je traffic en server load kun je de instellingen zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Zelfs al zet je maar enkele simpele opties als page en database cache aan, het verschil in laadtijd is direct te merken.

Een klein overzicht van de geboden functionaliteit:

  • Pagina cache: wordt gebruikt door de webserver om pagina’s sneller te kunnen serveren. Opties zijn op schijf, opcode en memcached.
  • Minify: door het samenvoegen en comprimeren van de losse JavaScript- en CSS-bestanden worden minder bestanden opgehaald van de server (requests) en worden deze bestanden op snelheid geoptimaliseerd. Onder andere HTML en CSS Tidy zijn beschikbaar als minifier.
  • Database cache: door database-caching toe te passen verminder je de laadtijd bij het opbouwen van nieuwe pagina’s en feeds.
  • Object cache: versnelt veelgebruikte WordPress-functionaliteit door veelgebruikte code in de cache te bewaren.
  • Browser cache: maakt gebruik van de reeds bij de websitebezoeker aanwezige gedownloade content.
  • CDN: maakt het mogelijk statische content van buiten de webserver beschikbaar te maken. De bezoeker maakt gebruik van de CDN-server welke het dichtst bij hem in de buurt is, waardoor content sneller gedownload wordt. Tevens wordt de eigen webserver minder belast.
  • Reverse Proxy: gerelateerd aan een CDN, deze haalt ook content op namens de websitebezoeker.
  • Monitoring: bouw je een eigen applicatie bovenop WordPress, dan is het handig bij je ontwikkeling codechecks en optimalisatie toe te passen. Met New Relic kun je de performance van je code bijhouden en zien waar eventuele pijnpunten liggen bij de uitvoer ervan.
  • Licensing: Er zijn verschillende upgrade-opties bij W3 Total Cache, de meesten zijn support-gerelateerd.
  • Miscellaneous: O.a. Google Page Speed, het nakijken van rewriteregels en optimalisatie voor het gebruik van een NFS-share op je server.
  • Debug: Zet je debugging aan, dan wordt onderin je websitecode een HTML comment gezet met info over de gebruikte opties en, mits van toepassing, door Minify geoptimaliseerde bestanden.
  • Import/Export: Hier zijn de instellingen van deze plugin op te slaan en terug te zetten.

Buiten de genoemde functies zijn er nog aparte pagina’s aanwezig om de verschillende typen optimalisatie en versnelling verder te verfijnen. Kom je er zelf niet uit, dan is het mogelijk premium-functionaliteit aan te schaffen waarbij gekeken kan worden naar de voor jouw site beste configuratie. De installatie van W3 Total Cache is zeker een pluspunt voor je site, je wilt je bezoekers immers niet onnodig laten wachten en conversies mislopen. Je kunt de W3 Total Cache plugin hier downloaden.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.