Zo kun je je website aanmelden bij Google

Zo kun je je website aanmelden bij Google

Veel mensen die een nieuwe WordPress website hebben gaan zich op een gegeven moment af vragen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun website door Google wordt gevonden. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: je moet Google vertellen waar je website is, en wat voor pagina’s erop staan. In dit artikel leggen we in 3 simpele stappen uit hoe je website aanmelden bij Google in zijn werk gaat.

Stap 1: Een WordPress sitemap maken

Om zoekmachines te laten weten wat voor pagina’s je op je website hebt, is het een goed idee om een XML sitemap te maken. Een sitemap is in feite een soort kaart van de content van je website. Maak je geen zorgen, dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; met behulp van de Google XML Sitemaps plugin is het zo gepiept! Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, ga je op je WordPress dashboard naar Settings. Vervolgens selecteer je XML-Sitemap. Daar wordt aangegeven dat je sitemap nog niet bestaat. Klik op de link om je sitemap aan te maken. Dit gebeurd geheel automatisch. Je sitemap kun je nu bekijken op http://www.jouwdomein.nl/sitemap.xml.

Sla deze URL even ergens op, want je hebt hem straks nog nodig.

Stap 2: Je website aanmelden bij Google

Maak een Google account aan als je die nog niet hebt (als je een Gmail of Google+ account hebt, kun je eventueel dezelfde login gebruiken).

Vervolgens ga je naar Google Search Console en log je in. Via het veldje dat je nu ziet kun je je website toevoegen.

Google zal je vervolgens vragen om je website te verifiëren; dit wijst zich allemaal vanzelf.

Stap 3: Je XML sitemap toevoegen aan Google Search Console

Zodra je eenmaal je website geverifieerd hebt bij Google, is het heel makkelijk om je sitemap toe te voegen. Links in het Google Search Console menu selecteer je Crawlen > Sitemaps. Met de rode knop rechtsboven kun je nu een sitemap toevoegen. Voer de URL in van de sitemap die je bij stap 1 hebt gecreëerd. Klik vervolgens op Verzenden.

Tot slot

Je hebt nu drie belangrijke stappen gedaan om Google te laten weten dat je website bestaat, waar hij zich bevind en wat er op staat. Je zal niet meteen resultaten zien; het duurt namelijk een tijdje voor Google je website geïndexeerd heeft. Via Google Search Console kun je de status van je website en interessante data over het zoekverkeer in de gaten houden. Een volgende stap zou zijn om Google Analytics te integreren – hier zullen we binnenkort een blogpost aan wijden!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.