10 dingen die je moet doen ter voorbereiding van je WordPress project

10 dingen die je moet doen ter voorbereiding van je WordPress project

Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt ook als je met WordPress werkt! In dit artikel bespreken we 10 dingen die je moet doen voor je van start gaat met een nieuw WordPress project!

10 dingen die je moet doen ter voorbereiding van je WordPress project

#1. Bepaal de belangrijkste doelstellingen van je WordPress site

Het eerste dat je moet doen ter voorbereiding van je WordPress project is vaststellen wat het belangrijkste doel van je WordPress site is. Wil je een simpele website die informatie verstrekt over je bedrijf? Een webwinkel die met je mee kan groeien? Een site waar mensen afspraken kunnen reserveren? Een blog? Zorg dat je je zakelijke doelstellingen duidelijk definieert.

#2. Schets een sitemap en stel vast welke specifieke functionaliteiten je WordPress site sowieso nodig heeft

Schets een voorlopige sitemap – die zal ongetwijfeld nog veranderen, maar het is een goed beginpunt voor jezelf of een andere ontwikkelaar om vast te stellen welke functionaliteiten je allemaal nodig hebt. Maak een lijstje met functionaliteiten die je sowieso nodig hebt, en wees zo specifiek mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier, evenementenkalender, reserveringssysteem, kennisbank, blog, forum, enzovoorts.

#3. Regel de hosting en leg de domeinnaam vast

Geoptimaliseerde WordPress hosting is heel belangrijk voor de snelheid van je website, en dus ook voor SEO. Je mag dus best kieskeurig zijn bij het kiezen van WordPress hosting! Leg ook je domeinnaam vast, en vergeet niet om gerelateerde zaken zoals een SSL certificaat te regelen.

#4. Schrijf een briefing

Ook een belangrijk onderdeel van de voorbereiding voor je WordPress project: leg alles vast in een creatieve briefing. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Achtergrondinfo over jezelf/je onderneming
  • Uitleg over je producten en/of diensten
  • Technische specificaties
  • Omschrijving van de doelgroep
  • Concurrentieanalyses
  • Tijdlijn van het project, inclusief tussentijdse deliverables en datum van lancering
  • Budget

#5. Creëer een stijlgids

Je WordPress site heeft een huisstijl nodig; een herkenbare stijl die terugkomt in al je media-uitingen (visitekaartjes, brochures, advertenties, nieuwsbrieven, enz.). Creëer een stijlgids en leg vast welke lettertypes je gebruikt, welke kleuren en welke afbeeldingen. Ontwerp een logo. Ben je niet zo goed met design, schakel dan een designer in, want je huisstijl is bepalend voor de uitstraling en identiteit van je onderneming!

#6. Bereid je teksten, afbeeldingen en andere content voor

Het kan soms best lastig zijn om te beginnen met schrijven als je website nog niet eens gebouwd is, maar content is iets dat mensen vaak zo ver voor zich uitschuiven dat het uiteindelijk de flessenhals wordt die de livegang van de website vertraagd. Dus zodra je een wireframe voor de pagina’s op je website hebt, is het slim om meteen te beginnen met schrijven. Als je het schrijven van content wil uitbesteden, geef je copywriter dan duidelijke instructies met betrekking tot het minimale en maximale aantal woorden, keywords, meta titles en meta omschrijvingen, tone of voice, formele of informele schrijfstijl (lezer met u of je aanspreken), enzovoorts. Er moet consistentie in de teksten zitten! Verzamel ook alvast afbeeldingen; hou hierbij rekening met auteursrechten en zorg dat ze op het juiste formaat en de juiste resolutie zijn.

#7. Oriënteer je op WordPress thema’s

Hoewel het verleidelijk is om een gratis WordPress thema te nemen, zijn er meer dan genoeg redenen om te kiezen voor een premium WordPress thema. Zorg in elk geval dat het thema 100% responsive is, zodat het er op alle apparaten goed uitziet. En vergeet niet dat je in principe alles aan een thema kunt veranderen. Dus als er specifieke zaken zijn die je niet bevallen, weet dan dat je die aan kunt passen.

#8. Denk na over analytics en SEO

Maak een to-do lijst met SEO activiteiten. Denk aan het opzetten van Google Analytics, het bouwen van een XML sitemap, het toevoegen van Open Graph data en het installeren van een SEO plugin zoals Yoast SEO.

#9. Oriënteer je op plugins en API integraties.

Je alvast oriënteren op plugins hoort ook bij een goede voorbereiding. Er zijn een aantal plugins waarvan het zeker aan te raden is om ze te installeren, waaronder Yoast SEO, WP SuperCache, Akismet en JetPack. Installeer wat je nodig hebt, maar wees wel kritisch. Zorg dat je weet hoe je de kwaliteit van een gratis WordPress plugin kunt beoordelen.

#10. Stel vast of je professionele WordPress hulp nodig hebt

Ondanks het feit dat WordPress heel intuïtief en gebruiksvriendelijk is, kan het zijn dat je professionele hulp nodig hebt. In dat geval kun je bij WP Handleiding terecht voor verschillende diensten, waaronder WordPress beveiliging, WordPress webdesign en een WordPress Update Service.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.