Verklarende woordenlijst voor WordPress beginners: UPDATE

Verklarende woordenlijst voor WordPress beginners: UPDATE

Een paar maanden geleden publiceerden we de Verklarende Woordenlijst voor WordPress beginners. Daar hebben we nu weer een aantal belangrijke termen aan toegevoegd, inclusief uitleg natuurlijk!

Verklarende woordenlijst voor WordPress beginners

Admin: Een admin is iemand die 100% toegang heeft tot je WordPress Dashboard. Dat betekent dat hij of zij toegang heeft tot je thema, berichten, instellingen, etc. Als je je WordPress blog in je eentje beheert, dan heb jij alleen admin rechten. Maar werk je bijvoorbeeld samen met een webdesigner, dan zou je die ook admin rechten kunnen geven.

Categorieën – Categorieën zijn niets meer dan een manier om je WordPress berichten te ordenen. Categorieën zijn de minst specifieke manier voor het ordenen van je WordPress berichten, maar ook het makkelijkst voor je bezoekers om te begrijpen en te volgen.

Child Thema: Een child thema is een subthema dat de functionaliteit, stijlen en features van het parent thema ‘erft.’ Het voordeel van een child thema is dat je het parent thema kunt updaten zonder dat de aanpassingen die bij het child thema zijn gemaakt worden beïnvloed.

CMS: CMS is de afkorting voor Content Management Systeem. Een CMS maakt het makkelijker voor mensen zonder technische kennis om zelf hun websites te beheren en content te plaatsen. WordPress is één van de meest populaire en meest gebruikte Content Management Systemen.

CSS: CSS (Cascading Style Sheets) is een taal die wordt gebruikt om het uiterlijk en de opmaal van HTML documenten te definiëren. WordPress thema’s maken gebruik van zowel HTML als CSS. Elk WordPress thema bevat een style.css document waarin alle ‘stijl-regels’ staan voor dat betreffende thema. CSS is vrij simpel te gebruiken en te leren. Met een beetje basiskennis kun je zelf het uiterlijk en de opmaal van je thema aanpassen.

Custom Post Types: Een Custom Post Type is een soort bericht dat anders is dan een blogpost of een pagina. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Evenementen, Reviews of Tutorials. Custom Post Types zijn vooral handig als je extra informatie wilt toevoegen of iets specifieks wil doen met alleen dat type berichten. Bijvoorbeeld als je een archief wil maken met alleen maar film recensies. Een Custom Post Type is hier ideaal voor.

Dashboard: Je Dashboard is in feite de ‘thuisbasis’ van je blog en mag dus zeker niet ontbreken in onze Verklarende Woordenlijst voor WordPress beginners. Hier kun je alles vinden dat je nodig hebt om je blog te beheren.

Domeinnaam: Een domeinnaam is de naam de gebruikt wordt om een website op het internet te definiëren. Aan de ‘achterkant’ worden websites geassocieerd met IP adressen; numerieke adressen die je browser vertellen waar op het internet de website gevonden kan worden. Zulke adressen zijn natuurlijk lastig voor mensen om te onthouden, en daarom heeft elke website een corresponderende domeinnaam. Zie het maar als de menselijke, leesbare versie van het IP adres. Onze domeinnaam is wphandleiding.nl.

FTP: FTP (File Transfer Protocol) is een internet protocol dat gebruikt wordt om bestanden over het internet te ‘vervoeren’ van de ene computer naar de andere. Om een voorbeeld te geven, als je een WordPress blog hebt dan gebruik je vaak FTP om alle bestanden vanaf je computer naar de server up te loaden.

Javascript: Javacript is een programmeertaal die je de mogelijkheid biedt om dynamische elementen aan je WordPress blog toe te voegen. Hierbij kun je denken aan sliders, knoppen, popups, enz. WordPress maakt, evenals WordPress thema’s en plugins, gebruik van Javascript in combinatie met andere scripttalen en programmeertalen om snellere, interactievere en betere webapplicaties te creëren.

Hosting: Je host is de server of locatie waar alle bestanden en alle content voor je blog worden opgeslagen. Zie het maar als een kluis voor je website. Je host zorgt ervoor dat alle bestanden beschikbaar zijn op het internet.

Media Bibliotheek: De Media Bibliotheek is de plek waar al je media bestanden worden opgeslagen: je foto’s, video’s, audio bestanden, documenten, enzovoorts. Elke keer dat je een bestand toevoegt aan een blogbericht, wordt deze ook automatisch opgeslagen in je Media Bibliotheek. Dat is ideaal, want zo kun je bijvoorbeeld heel snel media bestanden terugvinden die je elders al hebt gebruikt. Of fotogalerijen maken. Dit bespaart je tijd én opslagruimte, omdat je dan niet steeds hetzelfde bestand opnieuw hoeft te uploaden als je het op meerdere plekken wilt gebruiken.

Open source: Open source is een term die gebruikt wordt om computer programma’s te beschrijven waarvan de broncode voor iedereen zichtbaar is. WordPress is ook open source. Iedereen kan de broncode bekijken, aanpassen en verbeteren. Een open source model zorgt er voor dat software ontwikkelaars sneller fouten (bugs) in hun code kunnen ontdekken en oplossen.

Permalink: Permalink is een afkorting voor permanent link. Het betreft hier de specifieke URL voor een bericht of pagina. Hier kun je lezen hoe je permalinks kunt aanpassen in WordPress.

PHP: PHP is een programmeertaal die gebruikt wordt om dynamische, interactieve websites te creëren.

Pingback: Een pingback is niets meer dan een alert dat iemand naar jouw website of content heeft gelinkt. Pingbacks verschijnen in de reacties van WordPress, en bevatten vaak de bron waar de link vandaan komt.

Plugins: Geen Verklarende Woordenlijst voor WordPress beginners zonder plugins! Plugins zijn kleine bestanden die je aan je blog kunt toevoegen om de functionaliteit te verbeteren. WordPress kan zonder plugins ook al een hoop, maar plugins maken dingen vaak net even wat simpeler. Denk bijvoorbeeld aan een plugin waarmee je je Instagram feed aan je blog kunt toevoegen, een contactformulier in een pop-up kunt laten openen, landingspagina’s kunt maken en nog veel meer. Er is overal wel een plugin voor!

Post Editor: Dit is slechts een chique naam voor de plek waar je al je schrijfwerk verricht, onder Berichten.

Responsive: Een responsive website is in staat zich automatisch aan te passen aan het apparaat waarop de site bekeken wordt. Dat betekent dat de website er zowel op desktop computers en laptops als op tablets en smartphones goed uitziet en gemakkelijk te gebruiken is. Responsiveness is heel belangrijk omdat het merendeel van de internetgebruikers mobiele apparaten gebruikt. Dit is dan ook één van de belangrijkste definities in onze Verklarende Woordenlijst voor WordPress beginners. In dit artikel kun je meer lezen over het belang van responsiveness.

RSS Feed: RSS (een afkorting voor Rich Site Summary) is een verzameling van web feeds met content die regelmatig geüpdatet wordt. Hierbij kun je denken aan nieuwswebsites en blogs. WordPress heeft ingebouwde RSS feeds voor de volledige website, voor specifieke categorieën of zelfs voor specifieke auteurs. Mensen kunnen zich abonneren op de RSS feed van jouw website, en krijgen dan automatisch jouw nieuwste content in hun RSS reader te zien.

SEO: SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel Zoekmachine Optimalisatie. Dit is een verzamelnaam voor verschillende methodes om je blog te optimaliseren, waardoor je hoger scoort in zoekmachines. Ook dit is één van de belangrijkste termen in onze Verklarende Woordenlijst voor WordPress beginners.

Shortcodes: Shortcodes in WordPress zijn kleine stukjes code die je de mogelijkheid bieden om verschillende dingen makkelijker te doen, zonder dat je direct in de code hoeft te rommelen. Zo kun je bestanden embedden of objecten creëren die normaal gesproken heel wat code zouden vereisen. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van shortcodes.

Tags: Tags kun je vergelijken met categorieën. Het is een wat specifiekere manier om je WordPress berichten te organiseren. Tags kunnen extreem nuttig zijn, zolang je maar niet 30 nieuwe tags creëert voor elk blogbericht dat je schrijft. Je kunt met tags meer mensen bereiken, maar alleen als je er niet zoveel aanmaakt dat ze hun organisatorische waarde verliezen.

Thema: Een WordPress thema is een verzameling van templates en stylesheets die gebruikt worden om het uiterlijk en de weergave van een WordPress site te definieren. WordPress thema’s kunnen beheerd worden vanaf het WordPress Dashboard onder Appearance > Themes. Er zijn zowel gratis als betaalde WordPress thema’s verkrijgbaar. Elk thema heeft een eigen ontwerp, layout en functionaliteiten.

Users: Een groot verschil tussen WordPress en Blogger is dat je bij WordPress meerdere gebruikers aan één blog kunt toevoegen. Dat is erg handig voor bijvoorbeeld blogs waarbij meerdere bloggers bijdrages leveren. Je kunt gebruikers ook rollen geven, zoals guest, author, editor of admin.

Widgets: Een widget is een klein blok dat een specifieke functie heeft op je blog. Widgets zijn ontwikkeld om WordPress gebruikers op een simpele, gebruiksvriendelijke manier controle te geven over het ontwerp en de structuur van hun WordPress thema. Je kunt widgets eenvoudig naar een specifieke widget area slepen. Ga in je WordPress Dashboard naar Appearance > Widgets voor een lijst met de beschikbare widgets.

WordPress Core: De WordPress Core is de verzameling met bestanden die je krijgt wanneer je naar wordpress.org gaat en op de “Download WordPress” link klikt; het is WordPress in zijn puurste vorm, zonder toegevoegde thema’s of plugins. Alleen de kern dus! Waarom deze term niet in de Verklarende Woordenlijst mag ontbreken? Je mag geen enkel bestand in de WordPress Core aanpassen; doe je dat wel, dan heb je kans dat je je WordPress website ‘kapot’ maakt.

XML-RPC: XML RPC is een protocol dat gebruikt wordt voor remote publishing, oftewel publiceren op afstand. Het biedt je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je blogberichten met Windows Live Writer te schrijven, en je content vervolgens naar je WordPress website te ‘duwen.’ Ook de mobiele WordPress app, die beschikbaar is voor zowel iPhones als Android smartphones, maakt gebruik van XML-RPC. Er zitten nog meer functionaliteiten in, maar het belangrijkste is dat je berichten kunt publiceren zonder gebruik te maken van de WordPress interface.

Mis je nog termen in onze Verklarende Woordenlijst voor WordPress beginners? Laat het ons weten in de reacties!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.