Kun je teveel WordPress plugins hebben?

Kun je teveel WordPress plugins hebben?

Als je al een tijdje gebruik maakt van WordPress, dan heb je vast wel eens ergens gehoord of gelezen dat je “niet teveel WordPress plugins moet gebruiken.” Teveel WordPress plugins zouden je WordPress site namelijk aanzienlijk trager maken. Maar is dat wel echt waar? Mensen zeggen ook dat je niet moet gaan zwemmen als je net hebt gegeten, maar ik heb dat wel vaker gedaan en eigenlijk nooit ergens last van gehad. In dit artikel zal ik proberen om antwoord te geven op de vraag of je echt teveel WordPress plugins kunt hebben.

Is het altijd slecht om veel plugins te gebruiken?

Laten we beginnen bij het begin. Er is inherent niets mis mee om veel plugins te gebruiken. Pippin Williamson, een bekende WordPress plugin ontwikkelaar, schijnt op een aantal van zijn websites wel 80 plugins te hebben draaien. Williamson weet wel het één en ander over plugins, dus ik vertrouw er wel op dat hij weet wat hij doet en dat dat geen problemen voor hem veroorzaakt. Maar dat wil niet zeggen dat jij ook zonder problemen 80 plugins kunt gebruiken.

In een perfecte wereld…

In een perfecte wereld met perfecte ontwikkelaars zouden alle WordPress plugins volgens de hoogste standaarden gecodeerd zijn, en worden ze constant onderhouden en getest. Als die perfecte wereld bestond, zouden we zonder problemen elke dag nieuwe plugins kunnen installeren. Maar we leven niet in een perfecte wereld. Kijk maar eens naar wat plugin lijstjes van een aantal jaar geleden. Heel veel van de plugins die drie jaar terug nog razend populair waren, zijn nu in verval geraakt. Ze worden helemaal niet meer bijgewerkt. Destijds werkten ze wellicht heel goed, maar zou je ze nu installeren dan zou je een groot risico nemen. Dus zelfs als plugins perfect gecodeerd en geoptimaliseerd gelanceerd worden, kan twee jaar zonder updates daar veel verandering in brengen.

Plugins hebben niet allemaal dezelfde impact

Er is nog een andere reden waarom ik geen simpel antwoord kan geven zoals “je moet altijd zorgen dat je niet meer dan 25 plugins hebt.”

Stel, je hebt 30 plugins die allemaal kleine tweaks aanbrengen op je website. Deze hebben gezamenlijk wellicht een minimale impact op de performance van je site. Maar je kunt ook één plugin hebben die talloze database queries en http verzoeken doet en je website in één klap een stuk trager maakt. Dus 30 “kleine” plugins kunnen heel goed minder effect hebben op je site dan één “grote” plugin.

Vraag jezelf eens af: zou je WooCommerce hetzelfde behandelen als de Disable Emojis plugin? Natuurlijk, het is allebei “één” plugin. Maar WooCommerce creëert een complete webwinkel voor je, terwijl Disable Emojis niets meer doet dan een regeltje code verwijderen. Het heeft daarom weinig zin om alleen te kijken naar het aantal plugins dat je gebruikt. In werkelijkheid is het veel complexer.

De praktische problemen met het installeren van veel plugins

Als je elke plugin die je wil hebben zomaar installeert, dan hoeft dit niet per definitie voor problemen te zorgen. Maar er zijn een hoop onervaren gebruikers die wel problemen ervaren wanneer ze veel plugins installeren.

  • Performance

Als je plugins installeert die veel van je processor vragen of database queries of http verzoeken toevoegen, dan kun je ervan uit gaan dat deze een negatieve invloed hebben op de performance van je website. Installeer genoeg van die plugins, en je site is binnen no time niet meer vooruit te branden.

  • Kwetsbaarheden

Bij een groot deel van de WordPress sites die gehackt worden, ligt de oorzaak bij kwetsbaarheden in verouderde plugins waar al een tijdje updates voor beschikbaar zijn. Maar hoe weet je nu welke plugins van die kwetsbaarheden hebben? Wel, WPScan heeft een database waar alle plugin kwetsbaarheden in worden bijgehouden. Als je twijfelt, zou je die kunnen checken. Maar sowieso altijd je plugins up-to-date houden!

  • Cross-plugin incompatibiliteit

Heb je wel eens een nieuwe plugin geïnstalleerd die één van je bestaande plugins ‘kapot’ maakte? Je bent de enige niet. Elke keer dat je een nieuwe plugin installeert, bestaat de kans dat zoiets gebeurd.

Wat is dan de oplossing?

Voor je een nieuwe plugin installeert, moet je eerst altijd bedenken wat die plugin precies doet. Als het gaat om het toevoegen van http verzoeken, het verhogen van het aantal database queries en/of het opeten van je processor-kracht, dan is het raadzaam om twee keer na te denken of je die plugin wel echt nodig hebt. Want te veel van dat soort plugins zullen je site zonder twijfel langzamer maken.

Aan de andere kant, als je een plugin wil installeren die alleen wat statische code toevoegt of een subtiele aanpassing maakt aan je website, dan kun je je gang gaan. Mits de plugin niet langer dan een jaar geleden geüpdatet is natuurlijk!

Wil je weten welke van de plugins die je gebruikt de oorzaak zijn van je trage website, dan kun je P3 (Plugin Performance Profiler) gebruiken. P3 checkt welke plugins je allemaal hebt en maakt een performance rapportage waaruit je kunt aflezen welke plugins de boosdoeners zijn.

Dus, bestaat er zoiets als teveel WordPress plugins op je site?

Niet in een perfecte wereld. Maar in de echte wereld kan een grote hoeveelheid plugins de kans op problemen met de performance of veiligheid wel degelijk vergroten. Het draaien van zo min mogelijk plugins is dus wel aan te raden voor beginners. Maar als je goed kijkt naar wat de plugins die je installeert precies doen, cross-plugin incompatibiliteit minimaliseert en zorgt dat je alles up-to-date houdt, dan hoef je je geen zorgen te maken over dat je misschien teveel WordPress plugins hebt.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.