SSL-certificaat installeren op je WordPress site

ssl-certificaat installeren

Heb je besloten dat je SSL nodig hebt op je WordPress site? Er zijn verschillende hosting bedrijven die voordelig of zelfs gratis Let’s Encrypt SSL-certificaten aanbieden. Je kunt even contact met je host opnemen om dit na te vragen. Vaak kunnen zij je dan ook vertellen hoe je deze via cPanel kunt installeren. Als je webhost geen Let’s Encrypt ondersteund, moet je twee dingen doen: een SSL-certificaat voor je WordPress site aanschaffen en vervolgens het SSL-certificaat installeren.

Een SSL-certificaat voor je WordPress site aanschaffen

De kosten van een SSL-certificaat zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type SSL-certificaat en voor hoe lang je dit wilt laten vastleggen. Daarbij zitten er aanbieders tussen die naast de kosten voor het certificaat zelf ook administratiekosten, validatiekosten of installatiekosten rekenen. Maar in principe heb je al een SSL-certificaat vanaf €10.

Een SSL-certificaat handmatig installeren

Goed, als je eenmaal je SSL-certificaat hebt, moet je deze nog installeren. Als je https op je hele website wilt toevoegen, moet je je website URL dus updaten. Dit kun je doen via je WordPress Dashboard bij Settings > General. Hier kun je je WordPress Address en Site Address aanpassen. Verander “http” naar “https” en sla de wijzigingen op.

ssl-certificaat installeren

Als je SSL aan een bestaande website toevoegt, dan moet je ook de onderstaande code aan je .htaccess bestand toevoegen:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://www.jouwsite.nl/$1 [R,L]
</IfModule>

Vervang jouwsite.nl door je eigen URL.

Wil je https ook in de WordPress admin area inschakelen, dan moet je de onderstaande regel code toevoegen aan je wp-config.php bestand:

define(‘FORCE_SSL_ADMIN’, true);

Een SSL-certificaat installeren met de Really Simple SSL plugin

Als het je toch iets te technisch lijkt om je SSL certificaat handmatig te installeren, of je liever niet in de code rommelt, dan kun je ook de Really Simple SSL plugin gebruiken. Deze plugin detecteert automatisch je WordPress instellingen, en configureert je website om op https te draaien.

ssl-certificaat installeren

Tijd om te testen

Test een aantal pagina’s om te kijken of er inderdaad overal https voor je URL staat en of er een slotje in de browser balk zichtbaar is. Als dat het geval is, dan ben je klaar! Je WordPress site is nu beveiligd met SSL.

8 reacties op “SSL-certificaat installeren op je WordPress site”

 1. Roald schreef:

  Na stap 1 doet mijn website het niet meer. Ik krijg te zien: Deze site kan geen beveiligde verbinding leveren. Lekker dan

 2. Chris schreef:

  Goedeavond,

  Het SSL certificaat van mijn website verloopt op 1-2-19 ik heb hiervoor een nieuw certificaat ontvangen van de hosting partij. Kunnen jullie mij vertellen hoe dit in zijn werking gaat?

  Alvast bedankt!

 3. Inge schreef:

  Hoi!

  Bedankt voor deze superhandige tutorial. Ik heb gebruik gemaakt van de plugin, maar heb hier niet apart een certificaat voor aangeschaft. Is dat dan evengoed in orde? In andere woorden, heb ik dan wel het juiste certificaat op mijn website draaien – voldoe ik aan de wet? Ik ben er even uit geweest, dus dit is weer even nieuw voor mij.

  Alvast bedankt!

  Groeten Inge

 4. Roxanne Lamet schreef:

  Zojuist de stappen gevolgd om mijn SSL certificaat toe te voegen. Alleen na stap 1: http in https veranderen, moest ik opnieuw inloggen en geeft mijn website nu aan dat ik niet meer kan inloggen. Ook geeft WordPress aan dat mijn account niet meer bestaat. Hoe kan dat? Help 🙁

Geef een antwoord