Nienke’s website: sneakpeak met Hotjar

Hotjar vs Tinder

Sorry hoor. Deze illustratie past volledig niet bij mijn onderstaande blog, maar op het moment ik Hotjar installeer, daarover verderop dus meer, ontgaat mij toch de gelijknis in het logo met Tinder niet. Ik vind het een treffende overeenkomst.

Eigenlijk hebben de twee tools wel iets van elkaar weg. Bij de één bespioneer je de bezoeker van je website, bij de ander die ene vrijgezel van tien kilometer verderop. En daar houdt de vergelijking wel op. Oh nee, ze zijn allebei verslavend!!

Want tegenwoordig blog ik er dus trouw op los. Op zaterdag is het ‘persoonlijke blogdag’ en op zondag staat hij netjes om 08.00 uur op mijn site. Vervolgens deel ik hem via Facebook en LinkedIn. En warempel: het werkt. Ik zie een stijgende lijn in het bezoek aan mijn site.

Natuurlijk word ik alleen maar nog nieuwsgieriger of de mensen mijn blogs wel helemaal uitlezen, of ze ook mijn voorgaande blogs lezen, en zo niet, op welk punt ze afhaken.

Hotjar

En daar komt Hotjar dus als een duveltje uit een doosje. Via deze site kun je je site aanmelden en vervolgens worden de bezoeken aan je site opgenomen en kun je deze terugkijken! Je ziet dus precies wat een bezoeker uitspookt op je website. 

Ik ben direct verslaafd. Elke vrije minuut log ik in en bekijk ik of er al een nieuwe opname is. Tot mijn positieve verbazing zie ik dat de meeste bezoekers mijn blogs uitlezen tot het einde en vaak ook nog de voorgaande lezen! Zou ik dan toch echt leuk kunnen schrijven 😉

Google Analytics analyse

Cijfers van Google Analystics.

Count per Day analyse

Cijfers van Count per Day

 

 

 

 

 

 

 

Betrouwbaar

Toch kun je je afvragen hoe betrouwbaar deze tools zijn. Hotjar registreert bijvoorbeeld lang niet al je bezoeken. Welke wel, welke niet en waarom heb ik dus geen idee van.

Hetzelfde geldt voor Google Analytics en de plugin Count per Day. Beide meten je bezoekersaantallen. Volgens Analytics had ik zondag maar tien sessies op mijn site. Als iemand mij kan uitleggen wat gedefineerd wordt als sessie, hoor ik het graag, want Count per Day zegt dat ik diezelfde dag 458 bezoeken had! Dat is nogal een verschil.

Ik geloof Count per Day natuurlijk. Dat lijkt me logisch. Maar die cijfers van Analytics zitten mij wel dwars. Want Analytics wordt gezien als de maatstaaf. In de ogen van Google zou ik dus een volledige mislukkeling zijn….

8 reacties op “Nienke’s website: sneakpeak met Hotjar”

 1. Marlies schreef:

  Precies mijn vraag waar ik zonet op google.. count per day geeft voor gisteren 317 bezoekers aan en google geeft 10 bezoekers aan.. heel bijzonder

 2. Frank schreef:

  Vaag blijft het 😉

 3. Frank schreef:

  “Count per Day” counts 1 visit per IP per day. So any reload of the page do not increment the counter.

 4. Frank schreef:

  Bezoeken en sessies in Google Analytics

  Google Analytics heeft ‘bezoeken’ een andere naam gegeven. Dit heet nu ‘sessies’. Een bezoek of sessie van een gebruiker wordt vastgelegd wanneer aan één van de volgende voorwaarden is voldaan:

  30 minuten inactiviteit
  Bij het sluiten van de browser
  Bij het verlaten van de website
  Hoe wordt een bezoek of sessie geteld?

  Voorbeeld: Bezoeker A komt maandag op een website en bekijkt daar drie pagina’s. De volgende dag komt bezoeker A terug en bekijkt nogmaals twee pagina’s. In dit geval zal er één gebruiker (vroeger: bezoeker) geregistreerd worden, die twee sessies (vroeger: bezoeken) aflegt en daarbij vijf pagina’s bekijkt.

  • Nienke Oort schreef:

   Hi Frank! Dank je wel! Maar dan nog: dat zou dus betekenen dat slechts tien mensen wat langer op mijn site zijn gebleven en misschien nog een paar keer terug zijn gekomen? En Count per Day telt waarschijnlijk alles? Leg ik dat zo goed uit?

   Nienke

 5. barbaravelthuijzen schreef:

  Wie moeten we nu geloven, Google of Hotjar. Ik twijfel eigenlijk meer aan Google.

Geef een reactie