Performance Lab plugin

Performance Lab plugin

Een jaar na de release van Jetpack Boost, een plugin die speciaal werd ontwikkeld om de performance van WordPress sites te verbeteren, heeft WordPress de Performance Lab plugin aangekondigd. Deze nieuwe plugin werd ontwikkeld door het WordPress Performance Team, dat in november 2021 werd opgericht om performance verbeteringen binnen de WordPress core te coördineren. Het team, dat bestaat uit core ontwikkelaars en een aantal teamleden van Google en YOAST, wil gebruikers de mogelijkheid bieden om verbeteringen door te voeren nog voordat ze in de WordPress core worden geïmplementeerd. Op die manier kunnen ze hun feedback gebruiken om potentiele problemen te verhelpen voordat ze daadwerkelijk in de core terecht komen.

Over de Performance Lab plugin

De Performance Lab plugin biedt toegang tot in ontwikkeling zijnde verbeteringen die gericht zijn op snelheidsoptimalisatie, alsmede features voor het diagnosticeren van problemen die websites trager maken. De plugin is modulair, wat betekent dat je zelf kunt kiezen welke features je wel en niet op je site wilt gebruiken.

Er zijn 4 modules:

  • WebP Uploads: Met de WebP Uploads module kun je alle nieuwe JPEG bestanden die je upload gemakkelijk converteren naar de snellere WebP bestandsindeling. Deze functionaliteit is wel afhankelijk van of je server WebP ondersteuning biedt.
  • WebP Support: De WebP Support module is een soort Site Health module waarmee je kunt controleren of je server WebP bestanden ondersteunt.
  • Persistent Object Cache Health Check: De Persistent Object Cache Health Check module doet suggesties voor het gebruik van object caching. Hiermee kunnen de responstijd van een site en de database load gereduceerd worden.
  • Audit Enqueued Assets: De Audit Enqueued Assets module bevindt zich nog in de experimentele fase en dient voor het identificeren van overbodige CSS en JavaScript bestanden die een website mogelijk vertragen.

Tot slot

De Performance Lab plugin is gratis te downloaden via WordPress.org. Op de plugin pagina staat dat tenzij een module expliciet als “experimenteel” is aangemerkt, deze getest en doorontwikkeld is tot de mate waarin het veilig moet zijn om op een live website geïnstalleerd te worden. Dat gezegd is het, zoals bij elke WordPress plugin, raadzaam om eerst een volledige backup van je WordPress site te maken alvorens de plugin te activeren. Als je de plugin wilt gebruiken, dan kun je feedback geven via het Performance Lab support forum of via de GitHub pagina.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.