Nienke's website: favo plugins van een WordPress-leek

Nienke’s website: favo plugins van een WordPress-leek

“Een plug-in (ook wel invoegtoepassing) is een aanvulling op een computerprogramma. Plugins worden over het algemeen gemaakt om een programma uit te breiden of meer mogelijkheden te geven.” Dank je wel Wikipedia. Ik had het niet duidelijker kunnen verwoorden. 

Maar wat doet een plugin nu precies voor je website? Het blijft toch iets abstracts hebben, zo’n ‘plugin’. Maar nu ik inmiddels een aantal maanden met WordPress werk, begin ik steeds meer de toegevoegde waardes van die softwareprogramma’s in te zien.

Musthave-plugins

Omdat een plugin voor veel WordPress-beginners iets abstract blijft, deel ik vandaag mijn top vijf. Met andere woorden: musthave-plugins voor elke WordPress-dummy.

plugin ManageWP
Op nummer 1: ManageWP

Op 1 staat bij mij ManageWP. Het is een progamma dat je installeert en vanuit dat dashboard kun je goede back-ups maken, checken of je site goed beveiligd is en of alles up to date draait. Vele plugins in één dus. En heel belangrijk. Want zoals ik al eerder heb geschreven is het niet altijd even handig om heel veel plugins te installeren, maar is het wel belangrijk om alles bij te houden. En velen van ons kijken niet meer om naar hun website als deze eenmaal is gelanceerd. Dan staat hij, hij draait en daarmee is het goed. FOUT. Je moet echt de achterkant van je site, in je WordPress-cms dus, bijhouden. ManageWP maakt dat dus een stukje eenvoudiger.

Op 2 zet ik WP Smush. Deze plugin verkleint al het beeldmateriaal dat je in je website upload. En dat is heel belangrijk, want hoe zwaarder je site wordt, hoe trager hij uiteindelijk laadt. En iedereen weet wat er gebeurt met een site die niet ‘hop’ in één keer in je scherm staat. Juist, men klikt direct weer weg. Geduld hebben we vandaag de dag namelijk allang niet meer….

Op 3 de altijd onmisbare Yoast. Yoast is echt een musthave plugin voor mensen die geen kaas hebben gegeten van SEO-vriendelijke teksten. De plugin geeft heel eenvoudig aan waar je je teksten kunt verbeteren zodat Google ze beter kwalificeert en op die manier dus hoger in de zoekresultaten zal weergeven.

Op 4 de Akismet plugin. Deze heeft een addertje onder het gras, zoals ik in deze blog beschreef. Het lijkt een betaalde plugin, maar kan uiteindelijk gratis worden geïnstalleerd. En geloof me: dat wil je. Anders loopt je reactiebox uiteindelijk over met spam-berichten.

Op 5 een plugin die niet zo noodzakelijk is, maar wel leuk! Count per day. Via deze plugin kun je perfect zien hoeveel bezoekers je site trekt en via welke kanalen ze binnen komen. Dit is wel interessante kennis die je kunt gebruiken om meer mensen naar je site te trekken. Als je weet via welke zoekresultaten ze binnen komen, kun je daar in je teksten op anticiperen.  Een uitgeklede versie van Google Analytics dus.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.