Het verschil tussen WordPress en Joomla

Dankzij het open source CMS kan tegenwoordig vrijwel iedereen, zelfs met minimale technische kennis, zijn eigen dynamische website creëren. Hoewel er een groot aantal Content Management Systemen is om uit te kiezen, zijn er maar weinig platformen zo populair als WordPress en Joomla. En dit zijn niet eens de oudste platformen; WordPress kwam uit in 2003, terwijl Joomla pas in 2005 werd geïntroduceerd. Deze platformen hebben hun populariteit grotendeels te danken aan het gebruiksgemak.

Het verschil tussen WordPress en Joomla

 het verschil tussen WordPress en Joomla

Zowel WordPress als Joomla overlappen elkaar op meerdere gebieden. Het zijn ten eerste beide open source CMS platformen. Ze kunnen beide uitgebreid worden met behulp van plugins, welke eenvoudig te downloaden zijn. Beide beschikken over een enorme hoeveelheid gebruikers en een levendige community waar tips en trucs veelvuldig gedeeld worden. Beide worden door veel hosting providers aangeboden als standaard optie in hun hosting pakketten. En wat misschien nog wel het belangrijkste is: beide zijn gratis te gebruiken.Hieronder gaan we wat dieper in op het verschil tussen WordPress en Joomla. Zo kun je eenvoudig kiezen voor het CMS platform dat het meest geschikt is voor wat je ermee wilt doen.

Gebruiksvriendelijkheid

Hoewel zowel Joomla als WordPress erg gebruiksvriendelijk zijn, heeft WordPress wel de voorkeur als je nog een newbie bent op het gebied van web development. WordPress is tevens de beste keuze wanneer je een blog of content-driven site op wil zetten. Beide zijn zeer geschikt voor statische websites, bedrijfssites en intranetten.

Templates en themes

Wanneer het aankomt op het ontwikkelen van custom themes en templates, is er niet echt veel verschil in moeilijkheidsgraad tussen WordPress en Joomla. WordPress themes zijn veelal ontwerpen met een specifiek doel in gedachten en zijn meestal wat minimalistischer. Joomla templates zijn net even wat veelzijdiger en bieden je wat meer vrijheid op het gebied van design. Hier heb je wel weer meer technische kennis voor nodig, echter als je die kennis bezit dan lukt het je ook om een WordPress website geheel naar wens aan te passen. Design is en blijft subjectief, dus welk platform voor jouw toepassing het beste is hangt geheel af van je voorkeur.

Plugins en extensies

Beide platformen hebben een grote keus aan plugins en extensies. WordPress is hier de winnaar omdat het aantal plugins dat beschikbaar is voor dit CMS vele malen groter is dan Joomla. Met plugins kun je eenvoudig functionaliteiten toevoegen aan je website.

SEO

Als het op SEO aankomt, dan is WordPress beter dan Joomla. Hoewel Joomla behoorlijk wat opties heeft op het gebied van SEO, kan het nogal lastig zijn om het helemaal goed te krijgen.

Support

Het verschil tussen WordPress en Joomla op het gebied van support is niet eenvoudig te beantwoorden omdat beide er veel tijd en energie in steken. Toch moeten we Joomla nageven dat ze erg veel tijd en moeite steken in het opbouwen van haar community. De support website is aantrekkelijk en intuïtief en beschikt over een geweldig support forum. Hoeveel je met WordPress ook wel een redelijke support kun krijgen, zit het bij Joomla toch wat beter in elkaar.

Conclusie

Het WordPress platform is voor de beginnende webdesigner of hobbyist het makkelijkste om te gebruiken. WordPress is gewoonweg gebruiksvriendelijker en omdat het op dit moment het populairste CMS ter wereld is, bestaat er een hele grote achterban waar je terecht kunt met al je vragen. Heb je al enige kennis van webdesign, dan is het raadzaam om beide even te proberen. Joomla kan dan ook een zeer goede keus voor je zijn.

Geef een antwoord