Zo kies je het perfecte WordPress thema!

Zo kies je het perfecte WordPress thema!

Veel beginners voelen zich overweldigd als het aankomt op het selecteren van een thema voor hun WordPress website. En dat is ook niet zo vreemd, want er zijn duizenden gratis en betaalde opties. Het ene thema ziet er nog beter uit dan het andere. Hoe kies je nu het beste WordPress thema? Je thema moet de content van je website complementeren. Het is het gezicht van je website, en het speelt een belangrijke rol in hoe gebruikers én zoekmachines het zien. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten, zodat jij het perfecte WordPress thema voor je website kunt vinden!

Het perfecte WordPress thema voor je website

1. Streef naar simpliciteit

Veel WordPress thema’s bevatten veel kleuren, complexe layouts, opzichtige animaties, enzovoorts. Dat kunnen soms leuke dingen zijn, maar in de meeste gevallen heb je dat allemaal niet nodig. Ga daarom voor simpliciteit. Zoek naar een thema met een design dat aansluit op wat je met je website wil bereiken, een thema dat er goed uit ziet zonder in te leveren op gebruiksvriendelijkheid. De navigatie mag niet te ingewikkeld zijn; een belangrijk doel van web design is gebruikers helpen om de informatie te vinden die ze nodig hebben. Een thema dat er prachtig uitziet maar jou niet helpt om meer klanten of lezers te krijgen, is geen goed thema. En al helemaal niet het perfecte WordPress thema.

2. Responsive is niet optioneel meer

Responsive thema’s zijn in staat hun layout automatisch aan te passen aan verschillende schermformaten en apparaten. Tegenwoordig komt het grootste deel van je webverkeer van mobiele apparaten. Daar moet jij op inspelen. Niet alleen omdat dit prettig is voor je gebruikers, maar ook omdat Google mobiel-vriendelijke websites boven in de mobiele zoekresultaten zet. Ongeacht het onderwerp van je website, het perfecte WordPress thema is responsive. De meeste WordPress thema’s zijn dat gelukkig al. Maar kijk uit, want er zitten er nog steeds een flink aantal tussen die helemaal niet mobiel-vriendelijk zijn!

3. Browser compatibiliteit

Je bezoekers zullen van verschillende browsers gebruik maken. Je WordPress thema zal er wellicht perfect uit zien in de browser die jij gebruikt, maar het kan heel goed zijn dat er in andere browsers iets niet werkt. De meeste WordPress thema ontwikkelaars testen hun thema’s uitvoerig om te zorgen dat ze in elke browser goed werken. Weet je dit niet zeker, test je thema dan eerst in verschillende grote browsers zoals Firefox, Google Chrome, Safari en Internet Explorer. En vergeet ook niet op mobiel verschillende browsers uit te testen!

4. Ondersteunde plugins

De echte kracht van WordPress zit hem in WordPress plugins. Deze maken het namelijk mogelijk om allerlei extra functionaliteiten aan je website toe te voegen. Een aantal van die plugins, zoals Yoast SEO, W3 Total Cache, WP Smush en Gravity Forms, zijn echte must-haves. Zorg dat je WordPress thema alle populaire plugins ondersteund.

5. Translation ready

Heb je plannen om je website in de toekomst meertalig te maken (bijvoorbeeld in het Nederlands en Engels), zorg dan dat je thema ondersteuning biedt voor meertalige WordPress plugins.

6. Page Builders

Page builders zijn WordPress plugins waarmee je layouts kunt creëren met een zogeheten ‘drag & drop’ interface. Dit is heel handig als je bijvoorbeeld weinig kennis hebt van HTML of CSS. De meeste premium WordPress thema’s hebben standaard al een ingebouwde page builder. Is dat niet het geval, dan kun je meestal wel een aparte page builder downloaden, al moet je er wel rekening mee houden dat er ook page builders tussen zitten die een hoop ongewenste code genereren.

7. Ondersteuning

Een nadeel van een gratis WordPress thema is dat je nooit gegarandeerde ondersteuning hebt. Sommige thema’s bieden uitstekende ondersteuning wanneer je hulp nodig hebt, maar veel gratis thema’s hebben geen support. En als je er dan een potje van maakt, moet je het zelf maar uitzoeken, of een derde partij inschakelen om kleine problemen op te lossen. Het is beter om te investeren in een premium thema waarbij je verzekerd bent van een goede ondersteuning.

8. SEO vriendelijkheid

Een goed uitziend thema kan nog steeds slechte HTML genereren, en dit kan je performance in zoekmachines negatief beïnvloeden. Als beginner kan het erg lastig zijn om de broncode van een thema te analyseren, maar gelukkig melden de meeste premium thema ontwikkelaars wel dat hun pagina’s geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines.

9. Ratings en reviews

Een andere indicator van de kwaliteit van een WordPress thema zijn de ratings en reviews die ze van gebruikers krijgen. Bijna alle WordPress thema’s hebben wel een paar slechte reviews, maar als het er veel zijn, kun je beter op zoek gaan naar een andere. Je neemt ten slotte geen genoegen met minder dan het perfecte WordPress thema!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.