Wat is een Headless WordPress site?

Wat is een Headless WordPress site?

Wie zich een beetje bezighoudt met WordPress ontwikkelingen, is de term waarschijnlijk weleens tegengekomen: Headless WordPress. Het gaat hier niet over een WordPress site zonder header. Maar wat is een Headless WordPress site dan wel? En wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een Headless WordPress site?

WordPress wordt soms wel een ‘monolithisch’ content management systeem genoemd. Dat wil zeggen dat hoewel er een robuuste backend is voor het creëren en beheren van content, het vooral gericht is op de frontend weergave. Omdat we een groot deel van de weergave functionaliteiten uit WordPress thema’s en plugins halen, zijn de frontend en backend (in elk geval in een conventionele setup) onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Lees ook: Traag WordPress dashboard? Zo los je dat op

Het is echter wel mogelijk om te profiteren van de uitstekende content management functionaliteiten en WordPress als het ware te ‘onthoofden’ door de backend en frontend van elkaar los te koppelen. In een dergelijk scenario kun je nog steeds gebruik maken van alle backend functionaliteiten van WordPress. Het is dan echter geen proactief systeem meer, dat content naar browser-based sites pusht of aflevert, maar een ‘reactief’ systeem. Content wordt pas geladen wanneer daarom verzocht wordt. Een Headless WordPress site maakt gebruik van WordPress om de content in de backend te beheren, en van andere custom oplossingen om die content weer te geven aan de frontend. Met andere woorden: de backend staat los van de frontend.

Wat zijn de voordelen van Headless WordPress?

Een Headless WordPress site biedt meerdere voordelen, waaronder op het gebied van:

  • Controle: Het loskoppelen van de backend en frontend biedt met name frontend ontwikkelaars veel meer controle. Ze zijn niet langer gebonden aan de beperkingen van een thema en kunnen hun creativiteit de vrije loop laten, bijvoorbeeld met dynamisch gebruik van JavaScript.
  • Schaalbaarheid: Omdat alle onderdelen losgekoppeld zijn, is een Headless WordPress site aanzienlijk makkelijker en sneller op te schalen.
  • Beveiliging: Omdat je content bij losgekoppelde en Headless benaderingen ‘op een andere plek woont’ dan je frontend weergave, loopt je website minder risico’s op het gebied van applicatieproblemen van derden.  
  • Prestaties: Als je Headless gaat raak je flink wat gewicht kwijt. Je website bedoelen we dan. Je systeem bestaat dan eigenlijk alleen uit een content database en API calls. Dat betekent razendsnelle laadtijden, wat garant staat voor een optimale performance en een verbeterde gebruikerservaring.

Zitten er ook nadelen aan een Headless site?

Headless WordPress heeft ook zijn nadelen. Of die opwegen tegen de voordelen, verschilt per website. Je moet in elk geval rekening houden met het feit dat je:

  • Geen WYSIWYG editor hebt;
  • Je een frontend programmeur nodig hebt;
  • Er meer onderhoud vereist is, met name op het gebied van updates en beveiliging.

Tot slot

Uit een onderzoek van WP Engine bleek dat het aantal websites dat gebruik maakt van Headless technologie in 2021 met 25% was toegenomen ten opzichte van 2019. Het is dan ook de verwachting dat we de komende jaren steeds meer Headless WordPress sites zullen tegenkomen, die WordPress als backend en custom frontend oplossingen gebruiken. Dit is dus zeker een WordPress trend om in te gaten te houden – en misschien zelfs voor je eigen website te overwegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.