Gutenberg 4.0 RC 1 is uit, zorgen over toegankelijkheid

Gutenberg 4.0 RC 1 is uit, zorgen over toegankelijkheid

Gisteren werd een pre-release van Gutenberg 4.0 RC 1 uitgerold, bedoeld om te testen. Op make.wordpress.org/test is een lijst gepubliceerd met 15 specifieke test items die extra aandacht verdienen.

Gutenberg 4.0 RC 1

Gutenberg 4.0 RC 1 introduceert meerdere nieuwe features, waaronder:

  • De mogelijkheid om de color overlay in Cover Image te veranderen;
  • Een nieuwe Font Size Picker met heldere labels;
  • Een nieuwe RichText data structuur voor betere manipulatie van inline content;
  • Pullquote stijl variatie en kleurenpalet ondersteuning;
  • Ondersteuning voor post locking, wanneer meerdere auteurs van de editor gebruik maken;
  • Ondersteuning voor shortcode embeds die scripts in een wachtrij plaatsen.

Een lijst van alle verbeteringen en bug fixes is beschikbaar op GitHub.

Zorgen over toegankelijkheid

Er zijn de laatste dagen veel mensen die zich zorgen maken over de toegankelijkheid van Gutenberg, omdat er veel tickets met een accessibility tag open staan. Andrea Fercia, die een belangrijke contributor is van het project, stelde dat de nieuwe editor in zijn huidige staat “nauwelijks bruikbaar” is voor degenen met toegankelijkheidsbehoeften. Joe Dolson, een andere contributor, is het met haar eens. Hij schreef in een reactie: “De toewijding aan het produceren van toegankelijke content is nog steeds zeer hoog. Maar ik zie geen toewijding aan het ontwikkelen van een toegankelijke authoring tool. Het is alsof men zich niet bewust is van de behoeften van auteurs met beperkingen; alleen consumenten.”

Als WordPress 5.0 volgens schema wordt uitgerold, is het volgens Dolson “bijna gegarandeerd dat de eerste release van Gutenberg in WordPress niet toegankelijk zal zijn,” omdat er te veel grote toegankelijkheidsproblemen zijn blijven liggen.

Matthew MacPherson, die momenteel de leiding heeft over het toegankelijkheidsgedeelte van WordPress 5.0, zei echter dat hij bereid is om erom te wedden dat Gutenberg toegankelijker is dan de Classic Editor, en dat de perceptie van ontoegankelijkheid is gebaseerd op oudere evaluaties van eerdere releases:

“Er is een hoop verandert sinds de oude dagen, en toen de plugin “1.0” was gelabeld was het nauwelijks klaar voor gebruik. Ik ben bang dat veel van die opvattingen niet herzien en geüpdatet zijn, waardoor het idee is ontstaan dat Gutenberg niet toegankelijk is of minder toegankelijk dan de Classic Editor.”

“Ik zou zeggen dat Gutenberg selectief minder toegankelijk is, maar toegankelijker als je alle features stuk voor stuk bekijkt. Iets als een datumprikker of een bepaalde interactie die niet toegankelijk is maakt de hele editor nog niet ontoegankelijk. Feature-for-feature, vergeleken met een klassieke editor met gelijkwaardige mogelijkheden (met bijvoorbeeld een aantal plugins geïnstalleerd), durf ik de wedden dat Gutenberg toegankelijker is.”

Het Gutenberg team zal de kwestie volgende week bespreken.

 

Lees ook: Wat gaat fase 2 van het Gutenberg project inhouden?

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.