Gesproken zoekopdrachten in WordPress

Gesproken zoekopdrachten in WordPress

“Hey Google, hoe kan ik hoger scoren op gesproken zoekopdrachten in WordPress?” Die vraag zou tien jaar geleden misschien wat fronsende blikken hebben opgeleverd. Maar we bevinden ons nu in het tijdperk van gesproken zoekopdrachten. En zo’n feature is zeker het overwegen waard, ook voor jouw WordPress website.

Al in 2016 waren maar liefst 20% van alle mobiele zoekopdrachten op Google gesproken zoekopdrachten. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en zijn virtuele assistenten de normaalste zaak van de wereld. We kunnen er dus zeker vanuit gaan dat het percentage gesproken zoekopdrachten vandaag nog veel hoger ligt.

Gedurende een recent onderzoek van Brian Dean en Backlinko werden meer dan 10.000 Google Home gesproken zoekresultaten geanalyseerd. Daaruit bleek dat de gemiddelde gesproken zoekresultaten pagina 52% sneller laadt dan de gemiddelde webpagina. Paginasnelheid blijkt een grote rol te spelen in gesproken zoekopdrachten SEO!

In januari 2018 begon Google ook met het gebruiken van paginasnelheid in haar mobile first index – waar de meeste gesproken zoekopdrachten vandaan komen. Het is daarom vanzelfsprekend dat als je wil dat je hoger scoort op gesproken zoekopdrachten, je WordPress website snel moet laden.

Een snel thema

Hoewel er allerlei methodes zijn om je site te optimaliseren, zal de uiteindelijke snelheid beperkt worden door de basis van je website. In WordPress is die basis opgebouwd uit je thema en je plugins. Een snel thema zoals Astra is dus geen overbodige luxe. Met een gewicht van minder dan 50 KB is dit een van de snelste thema’s die je zult vinden. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van Vanilla JavaScript in plaats van jQuery. Met standaard WordPress data laadt het Astra thema in minder dan 0.5 seconde. Dat geeft je website een goede kans om aan al Google’s richtlijnen op het gebied van gesproken zoekopdrachten te voldoen.

Schema markup

Uit de hierboven genoemde analyse van Backlinko bleek ook dat “36.4% van de gesproken zoekresultaten pagina’s gebruik maakten van Schema markup (vs. 31.3% van de gemiddelde pagina op het internet)”. Hoewel het Backlinko team wel opmerkte dat het verschil niet groot genoeg is om significant te zijn, is er wel degelijk een toename. Tel je daar ook de andere voordelen van Schema markup bij op, dan weet je dat het de moeite waard kan zijn.

Leesbaarheid

Naast de technische aspecten van paginasnelheid en Schema markup is er nog een manier om je site hoger te laten scoren in gesproken zoekopdrachten: je content leesbaarder maken. Dat kan door gebruik van korte zinnen, veel alinea’s en tussenkopjes en zo min mogelijk moeilijke woorden. Het gemiddelde gesproken zoekresultaat is slechts 29 woorden. Google zoekt dus naar korte, beknopte antwoorden in plaats van langdradige verhalen.

Featured snippets

Tot slot bleek uit Backlinko’s dataset dat 40.7% van alle gesproken zoekopdrachten uit een Featured Snippet werden gehaald. Er is geen garantie dat je content in een Featured Snippet komt. Maar de manier waarop je je content schrijft en formatteert kan je kansen zeker vergroten. Een aantal tips:

  • Focus op vragende zoektermen in je content (en geef antwoord op die vragen).
  • Bekijk de “Mensen zochten ook naar” box in de Google zoekresultaten om ideeën op te doen voor Featured Snippet zoektermen.
  • Schrijf korte, krachtige antwoorden.

Zelfs als je geen Featured Snippet krijgt, dan kan het alsnog gunstig zijn voor gesproken zoekresultaten om dit soort content op je site te hebben. FAQ pagina’s doen het vaak goed bij zowel Featured Snippets als gesproken zoekopdrachten.

Tot slot

Als je wil dat je WordPress website hoger scoort bij gesproken zoekopdrachten, zorg dan ten eerste voor een lichtgewicht thema dat snel laadt. Vervolgens kun je de rest van je site optimaliseren. Overweeg het toevoegen van Schema markup en maak je teksten zo leesbaar mogelijk. Probeer ook te kijken of je je content voor Featured Snippets kunt optimaliseren. Deze zaken zijn ook allemaal goed voor je SEO in het algemeen, dus het is hoe dan ook de moeite waard!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.