Een WordPress website maken?
Een website maken met WordPress is niet heel erg lastig. WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je, zonder dat je enige kennis van HTML, CSS of PHP hoeft te hebben, je eigen website kunt bouwen en beheren. WordPress is gratis, en het is open source, wat betekent dat je zoveel mag aanpassen als je wilt. Op deze pagina vertellen we je wat je moet weten met betrekking tot je eigen WordPress website maken. We bespreken de voordelen en nadelen van WordPress, en vertellen je waar je moet beginnen.
De voordelen van WordPress
Gratis een website maken
WordPress is gratis te downloaden en te gebruiken. En dat bespaart je heel wat opstartkosten! Er zijn duizenden gratis thema’s waar je uit kunt kiezen. Er zijn ook heel veel gratis plugins; plugins zijn kleine stukjes code waarmee je extra functionaliteiten aan je website kunt toevoegen (denk aan een fotogallerij, een agenda, advertenties, etc.)
Er zijn ook premium thema’s en plugins verkrijgbaar; hiervoor moet je wel betalen, maar ze bieden meer mogelijkheden. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt.
Een gebruiksvriendelijke website maken
WordPress is heel gebruiksvriendelijk en intuïtief. Het is niet voor niets het meest gebruikte platform ter wereld! Momenteel draait maar liefst 30% van de top 10 miljoen sites op het World Wide Web op dit content management systeem. Zowel beginners als ervaren webbouwers maken gebruik van WordPress. Een simpele WordPress website maken is dan ook voor iedereen mogelijk. Ook als je vrijwel geen technische kennis hebt!
Open source
WordPress is open source. Dat betekent dat de broncode te bekijken is en naar gelang aangepast en gedeeld mag worden. Hierdoor is het heel makkelijk voor webbouwers om kennis uit te wisselen. Er is dan ook een enorme WordPress community waar je terecht kunt met je vragen, waar je ervaring kunt uitwisselen en waar je gratis plugins kunt verkrijgen.
Zoekmachine optimalisatie
Je kunt nog zo’n mooie website hebben, als niemand hem kan vinden dan heb je er niet zoveel aan. Maar hoe zorg je nu dat je WordPress website gevonden wordt? Wel, dat is waar zoekmachine optimalisatie (SEO) in het spel komt. WordPress biedt diverse tools en plugins (zoals bijvoorbeeld Yoast SEO) waarmee je ervoor kunt zorgen dat de content op je website geoptimaliseerd wordt en dus makkelijker door zoekmachines gevonden kan worden.
Veelzijdig
Een belangrijke reden voor het feit dat WordPress door zoveel mensen gebruikt wordt, is dat het content management systeem werkelijk voor alle denkbare websites gebruikt kan worden. Je kunt WordPress gebruiken voor het maken van een blog, een zakelijke website, een webwinkel, een online portfolio, een forum… de mogelijkheden zijn eindeloos! En als je het juiste thema hebt gevonden, dan zitten de belangrijkste functionaliteiten die je nodig hebt al ingebouwd. Wel zo makkelijk!
Continuïteit
WordPress bestaat al 15 jaar, wat behoorlijk lang is in de internetwereld. Het content management systeem is in al die jaren consistent op een hoog niveau gebleven. Er worden regelmatig updates uitgebracht, en er worden geen drastische veranderingen doorgevoerd die teveel afwijken van het oorspronkelijke product. Dat zorgt voor een optimale continuïteit en betrouwbaarheid.
Onafhankelijk
Voor het WordPress tijdperk was je vaak gebonden aan een internetbureau, dat zijn eigen CMS leverde. En daar moest je het maar mee doen. Of je kreeg helemaal geen CMS, en moest je steeds contact opnemen met het bureau als je iets wilde aanpassen. Die tijd is nu gelukkig voorbij. WordPress is een onafhankelijk platform, wat betekent dat je ook gewoon kunt overstappen naar een ander internetbureau. En omdat een WordPress website maken veel makkelijker is dan een ‘gewone’ website maken, heb je misschien niet eens een internetbureau nodig.
De nadelen van WordPress
Veiligheid
Hoewel WordPress vele plugins biedt om je website te beveiligen, weten hackers nog altijd wel wat lekken te vinden. De kans dat je website gehackt wordt is relatief klein, maar het kan altijd gebeuren. Om het risico tot een minimum te beperken is het belangrijk om een security plugin te gebruiken. Ook een SSL-certificaat is belangrijk voor de veiligheid van je WordPress site. Op onze blog kun je alles lezen dat je nog meer moet weten over WordPress security.
Snelheid
Wanneer je een grote hoeveelheid plugins (of een paar hele zware) geïnstalleerd hebt, kan het zijn dat je website trager wordt. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je te veel WordPress sites op één server laat draaien. Dat is vervelend, want snelheid is een belangrijke ranking factor. Bovendien is het erg frustrerend voor je bezoekers als je website zo langzaam is! Gelukkig is je WordPress snelheid testen niet zo moeilijk, en zijn er veel dingen die je kunt doen om je WordPress snelheid te optimaliseren.
Updates
WordPress heeft zo nu en dan wat onderhoud nodig. Een paar keer per jaar worden er updates beschikbaar gesteld, zowel voor WordPress zelf als voor de plugins die je geïnstalleerd hebt. Het is belangrijk dat je zowel de updates voor de WordPress core als voor je WordPress plugins zo snel mogelijk installeert. De updates bevatten namelijk ook patches voor veiligheidslekken en bugfixes. Als je je geen zorgen wilt maken over updates, kun je overwegen om het WordPress Website Update Pakket van WP Handleiding aan te schaffen.
Compatibiliteit
Soms kan het voorkomen dat bepaalde thema’s of plugins niet helemaal lekker samenwerken met jouw WordPress versie. Ze kunnen bijvoorbeeld de layout van je website door de war halen. Compatibiliteit problemen kunnen ook ontstaan nadat je een plugin geüpdatet hebt. Mocht je compatibiliteit problemen hebben waar je zelf niet uitkomt, dan kun je uiteraard altijd bij ons terecht voor hulp.
Waar moet ik beginnen?
Wanneer je graag een website wilt maken met WordPress, is het een goed idee om eerst de handleiding van WordPress even door te nemen. Hierin wordt alles dat je moet weten met betrekking tot een WordPress website maken stap voor stap beschreven. Onder andere de volgende vragen worden beantwoord:
- Waar moet ik op letten bij het kiezen van een WordPress hosting bedrijf?
- Hoe gaat het installeren van WordPress in zijn werk?
- Hoe begin ik met een WordPress website maken?
- Hoe kan ik een thema installeren?
- Hoe kan ik plugins installeren?
- Hoe maak ik een nieuwe pagina aan?
- Wat is wp admin?
- Hoe beheer ik mijn website?
- Hoe kan ik mijn WordPress site het beste beveiligen?
- … en nog veel meer!
Een eigen WordPress website maken is voor iedereen mogelijk. Ook voor jou!