Dit moet je weten over Cross-Site Scripting aanvallen in WordPress

Dit moet je weten over Cross-Site Scripting aanvallen in WordPress

Meer dan 40% van alle websites op het World Wide Web draait op WordPress. Dat komt neer op meer dan 28 miljoen live sites. En hoewel het fantastisch is om deel uit te maken van zo’n grote, toegewijde en actieve gemeenschap, maakt de populariteit van WordPress het ook een doelwit voor Cross-Site Scripting (XSS) aanvallen. Maar het feit dat hackers zich vaak op WordPress richten, hoeft niet te betekenen dat al hun aanvallen ook daadwerkelijk succesvol zijn. Met de juiste voorzorgsmaatregelen, tools en technieken kun je je WordPress site goed beschermen tegen XSS aanvallen. Om dat te kunnen doen is het wel goed om te weten wat Cross-Site Scripting nu eigenlijk is en waarom Cross-Site Scripting aanvallen in WordPress de laatste tijd zo vaak voorkomen.

Wat zijn Cross-Site Scripting aanvallen?

We spreken van een Cross-Site Scripting (XSS) aanval wanneer een hacker misbruik maakt van een kwetsbaarheid op je website en probeert om ongeautoriseerde JavaScript code te injecteren. Als dat lukt, wordt dat malafide scriptje uitgevoerd in de browser van de bezoeker (de ‘client-side’) of opgeslagen en uitgevoerd op de server waar de website gehost wordt.

Wat is het doel van een Cross-Site Scripting aanval?

Cross-Site Scripting aanvallen kunnen verschillende doeleinden hebben.

Vaak worden ze ontworpen om persoonlijke en gevoelige gegevens van je bezoekers te stelen, zoals bijvoorbeeld hun wachtwoorden of hun betaalinformatie. 

De aanvallen kunnen (mits succesvol) echter ook het uiterlijk en de werking van je website veranderen. Zo kunnen cybercriminelen je bezoekers naar een compleet andere website doorverwijzen, zonder dat jij het door hebt. In dat geval stelen ze dus in feite je bezoekers. Dergelijke doorverwijzingen (‘redirects’) worden vaak pas opgemerkt wanneer je de website statistieken bekijkt en ziet dat er sprake is van een drastische en onverklaarbare daling in webverkeer. Ondertussen worden jouw trouwe bezoekers doorverwezen naar scamsites. Er zijn ook cybercriminelen die de moeite nemen om jouw site na te bouwen; ze injecteren een redirect en sturen je bezoekers door naar een site die er bijna exact hetzelfde uitziet als die van jou, in een poging hen te misleiden en ze hun persoonlijke gegevens te laten delen. Dit soort aanvallen kunnen desastreuze gevolgen hebben voor je reputatie.

Waarom komen XSS aanvallen in WordPress nu zo vaak voor?

Voor de duidelijkheid: Cross-Site Scripting aanvallen zijn voor alle Content Management Systemen een probleem. Dus niet alleen voor WordPress! Het overgrote deel van alle Cross-Site Scripting aanvallen in WordPress vindt echter niet plaats doordat de WordPress core zelf kwetsbaar is, maar doordat er misbruik wordt gemaakt van kwetsbaarheden in plugins. En nagenoeg elke WordPress website maakt gebruik van plugins. In 2020 identificeerde Wordfence maar liefst 330 miljoen pogingen tot XSS aanvallen. Het is dan ook van cruciaal belang dat je alles doet wat nodig is om jouw WordPress site te beschermen. Hoe je dat het beste doet lees je in ons volgende blogbericht!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.