Het copyright jaar in de WordPress footer updaten of niet?

Het copyright jaar in de WordPress footer updaten of niet?

Het copyright statement in de footer van een site is makkelijk over het hoofd te zien. Het is immers maar een klein detail. Maar wanneer het jaartal in de copyright statement up to date is, kan dat een teken zijn van een site die goed wordt onderhouden. Voorheen vroegen veel van mijn opdrachtgevers mij aan het begin van het jaar om het copyright jaar in de WordPress footer te updaten. Dat kun je natuurlijk handmatig doen, maar als je meerdere WordPress sites beheert dan kan dat best wat werk zijn. Het is ook mogelijk om automatisch het copyright jaar te updaten door een aanpassing te maken in het footer.php bestand. Maar is dat eigenlijk wel slim?

Is het wel slim om het copyright jaar elk jaar te veranderen?

Ik ken veel website-eigenaren die het copyright jaar elk jaar willen aanpassen naar het huidige jaar. Dus ©2018, ©2019, ©2020, enzovoorts. Hoewel ik niet wil beweren dat dit verkeerd is, zou ik het persoonlijk niet aanraden. Het zou namelijk kunnen suggereren dat de auteur in voorgaande jaren geen copyright claimt. Dat is eigenlijk gek, aangezien het grootste deel van de site waarschijnlijk in die voorgaande jaren gebouwd is. Aan de andere kant is het ook niet slim om alleen het eerste jaar dat de website live is gegaan in de footer te laten staan; dat zou namelijk weer kunnen suggereren dat de website niet goed wordt bijgehouden.

Het copyright jaar in de WordPress footer wel of niet updaten?

Ik geef zelf de voorkeur aan een hybride oplossing. Met andere woorden: het beginjaar van copyright laten staan, met daarachter het huidige jaar.

Dat zou er dus zo uit komen te zien:

©2016 – 2020. Alle rechten voorbehouden.

of:

2016 – 2020© [bedrijfsnaam] Alle rechten voorbehouden.

Op deze hybride manier wordt de volledige tijdsspanne waarin de website gemaakt is gedekt, vanaf het jaar van livegang tot aan het huidige jaar. Dit is veel logischer als je erover nadenkt: een website is immers iets waar doorlopend dingen aan veranderd worden. En je wilt over al die aanpassingen copyright claimen.

Tot slot

Het is zeker de moeite waard om even na te denken over wat je wilt doen met het copyright jaar in de WordPress footer. Kies je voor de hierboven beschreven hybride oplossing, dan laat je zien hoe lang de site al bestaat én dat de site up to date is. Van header tot footer!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.