6 tips om code voor SEO te gebruiken

6 tips om code voor SEO te gebruiken

Heel veel webmasters zien zoekmachine optimalisatie (SEO) als iets dat je doet na het bouwen van je website. Dat is voor een deel ook wel waar: we beginnen pas zoekwoord analyses, blogberichten schrijven, permalinks optimaliseren en backlinks verkrijgen als de website eenmaal staat. Toch speelt de code van je website een zeer belangrijke rol bij het optimaliseren van je website. Als de code niet goed is, is het hetzelfde als een huis bouwen op een instabiele fundering. In dit artikel beschrijven we 6 tips om code voor SEO te gebruiken – al tijdens het bouwen van je WordPress site!

Code voor SEO: 6 tips

Tip #1 – Valideer je code voor spider toegankelijkheid

Zoekmachine spiders hebben behoorlijk wat beperkingen als het aankomt op het crawlen en indexeren van je website. Ze kunnen namelijk alleen tekst lezen. Andere elementen op je site, zoals afbeeldingen, audio, video en script bestanden, kunnen ervoor zorgen dat belangrijke informatie niet op de juiste manier geïndexeerd wordt.

Om te zien hoe zoekmachines jouw webpagina’s precies indexeren, kun je de “Search Engine Spider Simulator” tool gebruiken. Als je ziet dat er stukken tekst missen is het slim om je code juist te valideren zodat zoekmachines in staat zijn om alle informatie te vinden.

Tip #2 – Gebruik code om SEF URL rewrites te creëren

Het creëren van zoekmachine-vriendelijke (Search Engine Friendly – SEF) URL’s is belangrijk voor zowel SEO als gebruiksvriendelijkheid. Als je WordPress gebruikt kun je je URL’s via het Dashboard herschrijven, maar in sommige gevallen (in het bijzonder open source ecommerce platforms) moet je de permalink structuur in je .htaccess bestand aanpassen.

Tip #3 – Schoon je code op om je website sneller te maken

Een rommelige code kan je website aanzienlijk trager maken. Het is daarom slim om je code voor de livegang even helemaal op te schonen:

  • Elimineer te veel witruimte, maar zorg er wel voor dat je code leesbaar blijft;
  • Gebruik een HTML validator om ‘kapotte’ en ‘ongepaarde’ tags op te sporen;
  • Gebruik een broken link checker om invalide URL’s te verwijderen.

Het is slim om dit eens in de zoveel tijd even te herhalen. Op die manier kun je code voor SEO toepassen om je site sneller te maken en zo hoger te scoren in zoekmachines.

Tip #4 – Zet “noindex” tags in je robots.txt bestand

Door “noindex” tags in je robots.txt bestand te zetten, kun je zoekmachine spiders vertellen om bepaalde pagina’s niet te indexeren. Dit kan handig zijn voor pagina’s waarvan je niet wil dat ze in de zoekresultaten verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan winkelwagen pagina’s, checkout pagina’s, Dashboard pagina’s of archiefpagina’s.

Tip #5 – Gebruik “rel=canonical” om duplicate content kwesties op te lossen

Zelfs als je ervoor hebt gezorgd dat alle content op je website uniek is, kun je nog altijd een aantal ‘verborgen’ duplicate URLs hebben die door WordPress zelf automatisch worden aangemaakt. Denk aan:

http://www.voorbeeldsite.com (zie je het www?)
http://voorbeeldsite.com
https://voorbeeldsite.com (zie je het https?)
http://voorbeeldsite.com/ (zie je de slash aan het einde?)
http://voorbeeldsite.com/index.php

Het vervelende hiervan is dat zoekmachines de bovengenoemde URLS volledig afzonderlijk bekijken, ondanks het feit dat ze voor jou allemaal hetzelfde zijn én allemaal dezelfde content weergeven. En als zoekmachines verschillende pagina’s met dezelfde content zien, beschouwen ze het als duplicate content. En dat kan je ranking weer negatief beïnvloeden. Om dit op te lossen moet je zoekmachines vertellen welke versie van de bovengenoemde URL types je wil dat ze indexeren. Dat kan met behulp van de “rel=canonical” tag. Deze kun je toevoegen in de <head> van je website, om aan te geven of zoekmachines de betreffende pagina moeten negeren, doorverwijzen of indexeren.

Tip #6 – Combineer script bestanden voor een snellere laadtijd

De laadtijd van je site is een belangrijke ranking factor. Maar als je tientallen script bestandjes hebt om functionaliteit aan je site toe te voegen, kan dit de laadtijd van je site aanzienlijk vertragen. Door zoveel mogelijk individuele script bestanden samen te voegen, kun je de laadtijd minimaliseren. En dat is uiteindelijk ook weer goed voor je SEO!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.