Classic Editor plugin wordt mogelijk opgenomen in 5.0 updates

Classic Editor plugin wordt mogelijk opgenomen in 5.0 updates

Begin september liet Matt Mullenweg al weten dat WordPress de Classic Editor nog jaren blijft ondersteunen. Maar voor hoe lang was nog niet duidelijk. Afgelopen week kondigde Gary Pendergast aan dat de Classic Editor plugin officieel ondersteund zal blijven tot 31 december 2021. De plugin vergemakkelijkt de overgang voor sites of thema’s die nog niet compatibel zijn met Gutenberg, en biedt WordPress gebruikers de mogelijkheid om hun bestaande workflows nog een paar jaar te behouden.

Classic Editor plugin

“Omdat de Classic Editor centraal staat in deze overgang, overwegen we om de plugin in de upgrades naar WordPress 5.0 op te nemen,” schreef Pendergast. “Nieuwe WordPress installaties zouden de plugin nog steeds handmatig toevoegen, en we hebben hem in de Featured Plugins lijst gezet om de zichtbaarheid te vergroten. Als je hier ideeën over hebt, laat dan een reactie achter.”

“Officieel ondersteund”

Pendergast maakte duidelijk dat “officieel ondersteund” betekent dat de plugin “gegarandeerd zal werken zoals verwacht in de meest recente WordPress versie, en de versie daarvoor.” Hij zei ook dat het project het voortgezette onderhoud van de plugin in 2021 zal evalueren, en de datum mogelijk zal verlengen.

Feedback

De blogpost heeft inmiddels al heel wat feedback ontvangen. Er wordt voornamelijk positief gereageerd op het vooruitzicht dat de Classic Editor voor bestaande websites met 5.0 updates wordt meegenomen.

Achter gesloten deuren?

Uit de reacties op de blogpost van Pendergast blijkt wel dat een aantal mensen iets is opgevallen. Veel belangrijke beslissingen omtrent het Gutenberg project lijken de laatste tijd achter gesloten deuren genomen te worden, zonder input van de community. Een goed voorbeeld hiervan is Matthew MacPhersons voorstel voor een onafhankelijk toegankelijkheidsonderzoek. Zijn voorstel had een brede steun van de community, maar er werd toch vanaf gezien. Toen MacPherson gevraagd werd naar de reden waarom het niet door kon gaan, wilde hij hier niet op reageren. Een ondoorzichtig besluitvormingsproces is natuurlijk niet gebruikelijk voor een open source project.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.