7 dingen die je moet doen als je de WordPress 5.0 update nog niet hebt uitgevoerd

7 dingen die je moet doen als je de WordPress 5.0 update nog niet hebt uitgevoerd

Het is nu een week geleden sinds WordPress 5.0 werd uitgerold. Er zijn inmiddels heel wat gebruikers die geüpdatet hebben. Maar er zijn ook nog altijd heel wat mensen die dat niet hebben gedaan. Behoor jij tot de laatste groep? Maak je geen zorgen, je staat er niet alleen voor. In dit artikel bespreken we 7 tips voor als je de WordPress 5.0 update nog moet uitvoeren.

7 tips voor als je de WordPress 5.0 update nog niet hebt uitgevoerd

#1. Update je PHP-versie

Als je een verouderde PHP-versie gebruikt, kan dit conflicten en bugs veroorzaken. De meeste plugins en thema’s en de WordPress core zelf draaien prima met minimaal PHP 5.6, omdat ze backward compatibel zijn. Maar je kunt er niet vanuit gaan dat alle software backward compatibel is. Upgraden naar de laatste PHP-versie is dus het beste. Op die manier kun je uitsluiten dat eventuele foutmeldingen veroorzaakt worden door een oude versie van PHP. Bovendien zal het updaten van je PHP-versie ervoor zorgen dat je website sneller en veiliger wordt.

#2. Update je plugins

WordPress plugins updaten is belangrijk. Maar voor de 5.0 update is het nog belangrijker. Veel plugin ontwikkelaars brengen nu namelijk nieuwe versies uit om te zorgen dat hun plugins compatibel zijn met WordPress 5.0. Door je plugins up-to-date te houden loop je aanzienlijk minder risico op problemen na de WordPress 5.0 update.

#3. Ga je Gutenberg gebruiken of de Classic Editor?

Als je 100% tevreden bent met de huidige WordPress editor, installeer dan gewoon de Classic Editor. Wil je de nieuwe Gutenberg editor gebruiken, dan hoef je alleen maar de WordPress 5.0 update uit te voeren; daarin is Gutenberg namelijk de standaard editor. Wordt je toch met conflicten geconfronteerd? Geen paniek, je kunt op elk moment de Classic Editor plugin installeren als Gutenberg zich misdraagt of als het je niet bevalt.

Lees ook: Classic Editor gebruiken in plaats van Gutenberg: 2 methodes.

#4. Maak een volledige backup van je WordPress site

Zorg dat je een goede backup plugin hebt en maak nog even een extra backup voor je de WordPress 5.0 update uitvoert. Op die manier kunt je altijd je site herstellen als er iets mis gaat tijdens het updaten.

#5. Bepaal of je je site wil stagen

Het stagen van een site betekent dat je een kopie van je website maakt en daar eerst veranderingen in aanbrengt. Zo hoef je je in elk geval geen zorgen te maken dat er bij je live site iets mis gaat. Gaat alles goed op de staging site, dan kun je deze site live zetten. Een plugin die je kan helpen bij het stagen van je site is WP Staging.

#6. Leeg je cache

Als je na de WordPress 5.0 update met conflicten geconfronteerd wordt, kan het zijn dat deze gerelateerd zijn aan caching plugins. Heb je problemen die niet opgelost worden door het gebruiken van de Classic Editor, dan kun je overwegen om je cache te legen en alle JavaScript te minifyen. Dit zou de problemen moeten verhelpen.

#7. Wees niet bang om te updaten – maar wel voorbereid

Het uitvoeren van de WordPress 5.0 update kan een beetje eng lijken, zeker in deze drukke periode. Maar wees vooral niet bang om te updaten. Als je goed voorbereid bent, kan er eigenlijk niets mis gaan.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.