Verbeter WordPress performance met 72,7%!

Verbeter WordPress performance met 72,7%!

Wil je het geheim weten voor een snellere WordPress website, oftewel een betere WordPress performance?

Je bent de enige niet.

Maar het is geen geheim. Het probleem is dat het voor veel website eigenaren vaak lastig is om de oplossingen die echt werken te identificeren. Dus laten we eens kijken wat er echt werkt om je WordPress site sneller te laten laden!

De motor van je WordPress site

Als je auto niet lekker loopt, dan ga je niet de banden verwisselen. Je kruipt onder de motorkap en bekijkt de motor, of de ‘kern’ van de auto. Je WordPress website heeft ook een motor. Je website wordt aangedreven door hosting, een thema en plugins. Dit is het begin van elke pagina waar je website uit bestaat. Hier worden snelheid en performance bepaald. En niet aan de ‘buitenkant,’ waar de pagina wordt bekeken.

Natuurlijk, het kan zijn dat je WordPress website wat extra’s heeft. Een NOS in de vorm van een cloud oplossing of Content Delivery Network. Maar die functioneren natuurlijk niet zonder een motor.

Zie het maar zo: als je je auto wil opvoeren, dan moet je met de motor aan de slag. Racebandjes en spoilers zijn leuk, maar de snelheid komt uiteindelijk uit de motor.

Hetzelfde geldt voor je website.

Als je een superieure WordPress performance wil, moet je naar de motor kijken en de kern van je content optimaliseren.

Een geoptimaliseerde motor van een WordPress website bevat:

  • Betrouwbaar DNS
  • Hosting die speciaal geconfigureerd is voor WordPress
  • Een ‘clean’ thema dat geen overbodige zaken bevat (bij voorkeur onderdeel van een framework)
  • Alleen de hoognodige plugins

Hieronder gaan we deze elementen even van dichtbij bekijken.

DNS

DNS is iets dat je niet mag negeren, hoe verleidelijk het ook is. Het bepaald namelijk of je site blijft lopen of vastloopt.

Je hoeft niet veel over DNS te weten (sterker nog, je hoeft niet eens te weten dat het een afkorting is voor Domain Name System), maar het is wel belangrijk om te weten dat het de eerste vorm van communicatie is die ontstaat wanneer iemand je URL in zijn browser intypt.

Als de DNS niet werkt, dan kan de browser je website niet vinden. Dus zelfs als alles perfect werkt, dan is je site zo goed als uit de lucht.

Het zou hetzelfde zijn als een brief posten met alleen de naam en geen adres. De brief zou niet aankomen. En je webpagina ook niet.

De kans bestaat dat je geen idee hebt of je een DNS probleem hebt of niet. Zorg dat je er achter komt! Draai een snelle Pingdom test en kijk naar het eerste object in de waterval, je domeinnaam. Hover met je muis over de gekleurde balk die de laadtijd aangeeft. Het eerste nummer is voor DNS, en het zou razendsnel moeten zijn. De laadtijd voor een snelle website ligt rond de 7 milliseconden… sneller dan dat je met je ogen kunt knipperen.

Om een lang verhaal kort te maken: als je serieus bent over performance, dan moet je DNS ook serieus nemen. Het verbeteren van je WordPress efficiëntie zal niet veel uitmaken als je DNS niet betrouwbaar is.

WordPress hosting en caching

Zodra je DNS op orde is, kun je je gaan richten op je WordPress installatie. Laten we beginnen met hosting.

Serieuze WordPress gebruikers hebben goede hosting nodig. Als je generieke, gedeelde hosting kies, dan kun je ook rekenen op een generieke, trage performance.

Het laatste dat je wil is een website die crasht zodra je eenmaal een behoorlijke stroom van webverkeer binnenkrijgt. Het is dan ook van essentieel belang dat je website wordt gehost op servers die speciaal geconfigureerd zijn voor het hosten van WordPress.

WordPress pagina’s worden dynamisch gegenereerd. Dat betekent dat er voor het genereren van één enkele pagina data wordt gehaald uit thema bestanden, de database, mappen met afbeeldingen en andere websites.

Dit proces wordt sneller en betrouwbaarder wanneer NGINX wordt gebruikt en wanneer hele gepregerenereerde pagina’s of elementen van pagina’s op de server bewaard kunnen worden en geladen kunnen worden wanneer ze worden aangeroepen. Hierdoor kunnen webpagina’s aanzienlijk sneller worden geladen. Origin caching noemen we dat.

Wanneer je daar ook gebruik van wil maken, dan is de W3 Total Cache plugin de beste optie. De laatste Pro versie van W3 Total Cache bevat ondersteuning voor fragment caching voor specifieke thema frameworks. Hierdoor werkt het allemaal nog sneller.

WordPress thema’s

Zelfs de beste NGINX configuratie en de beste origin caching strategie kunnen geen compensatie bieden voor een opgeblazen thema.

Uiteindelijk is alles dat we online doen niets meer dan het steeds opnieuw opstapelen van enen en nullen. Alles komt neer op de code.

Een slechte code creëert een slechte website, punt. Of het nu in je thema of in een plugin zit, slechte code zal je WordPress performance verslechten. En er is geen magische hosting, caching, cloud of CDN pil die daar iets aan kan doen.

Slechte code maakt een tijdbom van je website die kan exploderen als je webverkeer ineens een kleine piek ervaart.

Het is dan ook erg belangrijk dat je een ‘clean’ thema kiest. Een thema uit het Genesis Framework bijvoorbeeld.

WordPress plugins

Ook een opgeschoonde plugin map is erg belangrijk voor een goede WordPress performance. Hou alleen de plugins die je nodig hebt voor de essentiële functionaliteiten, en alleen de actief ondersteunde plugins met een solide code. Vaak heb je al die toeters en bellen die je worden aangesmeerd niet eens nodig.

WordPress is een sterk staaltje software. Je kunt meer dan 40 plugins draaien, mits het goede zijn. Maar er is slechts één rotte appel vereist om de rest ook te laten bederven. Eén slechte plugin kan je website 72,7% langzamer laten draaien, en dat is precies het tegenovergestelde van wat we hier willen bereiken.

Verbeter je WordPress performance met 72.7%

Wil je een betere WordPress performance, dan moet je eerst met de motor aan de slag. Je weet nu waar je moet beginnen en hoe je het aan moet pakken. Heb je nog meer tips nodig? Bekijk dan de WordPress optimalisatie handleiding.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.